Sublieme thriller The Silence of the Lambs donderdag te zien op RTL 7

Sublieme thriller The Silence of the Lambs donderdag te zien op RTL 7
Ook te streamen via Google Play en iTunes

Kijktip :

The Silence of the Lambs was in veel opzichten dé film van 1991. Het was één van de grootste blockbusters van het jaar, introduceerde een filmschurk zoals we ze zelden zagen en zegevierde uiteindelijk op grootse wijze bij de Oscaruitreiking. Deze klassieker is donderdag te zien op RTL 7 en je kunt The Silence of the Lambs streamen via onder meer Google Play en iTunes.

Het verhaal
De jonge FBI-agente Clarice Starling wordt op de zaak van een vermoord meisje gezet en komt op het spoor van een seriemoordenaar. Om het gedachtenpatroon van deze gestoorde man te doorgronden zoekt ze hulp bij de dokter Hannibal Lecter, een briljante maar levensgevaarlijke psychopaat die opgesloten zit wegens kannibalisme. Vanachter het glas in zijn zwaarbewaakte cel bestudeert de manipulatieve Lecter het dossier. Hij is bereid bruikbare tips te geven, in ruil voor persoonlijke bekentenissen van Clarice. Quid pro quo.

De Big Five
Voor de derde keer in de geschiedenis (na It Happened One Night in 1935 en One Flew Over the Cuckoo's Nest in 1976) was er begin 1992 één film die de 'Big Five' won bij de jaarlijkse Oscaruitreiking. Dat de film in kwestie The Silence of the Lambs was, was eveneens uniek; voor het eerst won een horrorfilm de prijs voor Beste Film. De andere vier Oscars die The Silence of the Lambs ontving waren die voor Beste Regie (Jonathan Demme), Beste Acteur (Anthony Hopkins), Beste Actrice (Jodie Foster) en Beste Scenario. Het is slechts een kleine indicatie van de kwaliteit van deze klassieker, die tot de beste thrillers aller tijden gerekend mag worden.

Legendarisch personage
Vooral de manier waarop Hopkins gestalte geeft aan de gestoorde Hannibal Lecter is fenomenaal. Hij weet, ondanks zijn beperkte screen time, een legendarisch personage te creëren dat elke kijker nog lang zal bijblijven. Nog altijd wordt Lecter gezien als één van de meest verschrikkelijke schurken uit de filmgeschiedenis. Hierdoor dreigt Fosters vertolking van Clarice Starling enigszins onder te sneeuwen, maar gelukkig haalt ook zij het maximale uit haar rol: ze maakt van Starling een getroebleerde vrouw in een mannenwereld, achter wiens ogen enkele onverwerkte trauma's schuilgaan.

The Silence of the Lambs (1991) wordt beoordeeld met een 8,6 op IMDb en is op donderdag 20 augustus om 20.30 uur te zien op RTL 7.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV