Vanavond op tv: kwartfinale WK voetbal Nederland - Argentinië, Song van het Jaar 2022

Vanavond op tv: kwartfinale WK voetbal Nederland - Argentinië, Song van het Jaar 2022
De tv-tips van Gids.tv voor vrijdag 9 december

Kijktip :

Vanavond staat de kwartfinale van Oranje op het WK voetbal in Qatar op het programma. Het Nederlands elftal komt in actie tegen Argentinië, dus veel kijkers zullen klaar zitten voor deze wedstrijd. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die niet van voetbal houden, en zij kunnen gelukkig ook lekker plaatsnemen voor de tv. Voor bijvoorbeeld een goede thriller, documentaire of muziekspecial… Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor vrijdag 9 december.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Live: Nederland - Argentinië (kwartfinale WK voetbal)

NPO 1
19:52 uur

Vanaf 18.45 uur voorbeschouwing en om 20.00 uur live verslag van de wedstrijd Nederland - Argentinië in de kwartfinale van het WK voetbal in Qatar. Deze kraker met een rijke historie is ook te zien op de livestream via Gids.tv. Nederland en Argentinië kennen een roemruchte geschiedenis op het WK voetbal. In 1978 verloor Oranje de finale na verlenging van gastland Argentinië, met sterspeler Mario Kempes in de gelederen. In 1998 bereikte Nederland de halve finale door de Argentijnen te verslaan, mede dankzij een legendarisch doelpunt van Dennis Bergkamp. En bij de vorige WK-deelname van Oranje, in 2014, verloren 'we' na strafschoppen van Argentinië. Na een moeizame groepsfase lijkt het Nederlands elftal in de knock-outfase een stijgende lijn te hebben ingezet. De Verenigde Staten werden in een leuke wedstrijd met 3-1 verslagen met prima spel (hoewel Oranje achterin nog weleens teveel ruimte weggaf). Argentinië rekende in de achtste finales af met Australië (2-1), mede dankzij een ontketende Lionel Messi - die alweer zijn derde treffer van dit WK maakt. Wie gaat er door naar de halve finale?

Bekijk alle aankondigingen, livestreams, samenvattingen en hoogtepunten van het WK voetbal 2022 op Gids.tv.

De kijk van Koolhoven: vampiers

NPO 3
20:25 uur

In de vierde aflevering van De kijk van Koolhoven duikt filmregisseur Martin Koolhoven in vampierfilms. Het fenomeen 'vampier' is altijd een rijke inspiratiebron geweest voor filmmakers, en dat heeft genoeg prachtige klassiekers opgeleverd. De mythe van wezens die mensenbloed drinken om zo het eeuwige leven te verkrijgen bestaat al eeuwenlang en op alle continenten. De bekendste vampier van allemaal speelt een belangrijke rol in de filmgeschiedenis: Dracula. Francis Ford Coppola maakte een Dracula-verfilming, Roman Polanski waagde zich aan het fenomeen vampier. Deze aflevering van De kijk van Koolhoven gaat echter vooral over acteren, met Tom Cruise, Klaus Kinski en Nicolas Cage. 'Welke acteur is zo gek om gewoon een kakkerlak op te vreten voor een rol?', vraagt Koolhoven bij de rol van Cage in Vampire's Kiss. 'En het was nog zijn eigen idee ook, hè?' Andere films die aan bod komen zijn onder meer Nosferatu (1922 én 1979), Dracula (1931), The Lost Boys (1987) en Blade (1998).

Filmdrama: Gran Torino

Veronica
20:29 uur

In Gran Torino is Walt Kowalksi een norse veteraan die na de dood van zijn vrouw om niemand meer geeft. Zijn buren zijn allemaal verhuisd of overleden en vervangen door Hmong-immigranten en Afro-Amerikaanse en Latino tieners. Wanneer iemand zijn auto, de bekroonde Gran Torino, probeert te stelen, neemt zijn leven een wending. Hij neemt de jonge dader onder zijn hoede en verandert de levens van zijn buren, de jongen en zichzelf.

Thriller: Nocturnal Animals

Canvas
21:23 uur

Nocturnal Animals is een Amerikaanse thriller uit het jaar 2016 die geschreven en geregisseerd werd door de visionaire modeontwerper en filmmaker Tom Ford (bekend van de film 'A Single Man'). De hoofdrollen worden vertolkt door Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Michael Shannon en Aaron Taylor-Johnson. Het is bijna twintig jaar geleden dat Susan Morrow haar eerste man, de ongepubliceerde schrijver Edward Sheffield, verliet. Inmiddels is ze een succesvol kunstenaar en getrouwd met een rijke echtgenoot. Op een dag ontvangt ze een manuscript van haar ex-man. Susan wordt opgezogen in de roman, die beschrijft hoe een vakantie van een gezin een vreselijke en gewelddadige wending krijgt. Het verhaal doet bij Susan herinneringen naar boven komen over haar eerste huwelijk en confronteert haar met een ongemakkelijke waarheid over zichzelf.

Docu: Belaagd

NPO 2
22:20 uur

In de documentaire Belaagd vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. Zo werd Ambrien als tiener aangerand op zeilkamp, Akkie door een verhuizer gegrepen in de gang, Swanhilde als stagiaire belaagd door een getrouwde collega, Milou op een studentenfeest verkracht, Angelique jarenlang door haar partner vernederd en geslagen en Karin twee jaar lang belaagd door haar baas. Of Georgia, die prooi was in de trein, en Rachelle die dacht de mishandeling door haar partner niet te overleven. Ze vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Levenslang op je hoede, altijd rekening houden met gevaar. En als het je overkomt, het schuldgevoel en de schaamte om erover te praten. De vrouwen in Belaagd hebben besloten het zwijgen te doorbreken. De optelsom van hun verhalen legt een cultuur bloot waarin vrouwen vaak worden beschouwd als bezit of seksueel object, dat betast, geslagen of misbruikt mag worden.

Muziekspecial: Song van het Jaar 2022

NPO 3
23:12 uur

De afgelopen tijd konden luisteraars van NPO Radio 3FM weer stemmen op de Song van het Jaar. Op vrijdag 2 december werd de winnaar onthuld tijdens het Song van het Jaar-festival, waarvan de hoogtepunten vanavond te zien zijn op NPO 3. De winnaar van de Song van het Jaar-award is al een week bekend, maar we zullen die hier nog niet onthullen om de spanning voor de kijkers te bewaren. Eerdere winnaars zijn onder meer The Weeknd ('Blinding Lights'), Tame Impala ('Let It Happen'), The White Stripes ('Seven Nation Army') en Nirvana ('Smells Like Teen Spirit'). Wie mag zich aan dit illustere rijtje toevoegen? Bij de genomineerden vinden we internationale sterren als Adele, Taylor Swift en Harry Styles, maar ook vaderlandse toppers als Froukje, S10 en Goldband. Het Song van het Jaar Festival werd gehouden in de Maassilo in Rotterdam, waar onder meer Son Mieux, Warhaus, WIES, Personal Trainer, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, The Haunted Youth en Prins S. en de Geit optraden.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV