Filmrecensie: Hereditary

Filmrecensie: Hereditary
Toni Collette in familiedrama met duivelse invloeden

Film :

De media waren het er over eens: Hereditary is de engste film sinds jaren. Alle voortekenen van deze horrorfilm waren angstaanjagend te noemen met spugende mensen die gillend en huilend de bioscoopzaal verlieten. Deze intelligente horror had voor de release de hype al compleet. Maar is dat ook echt terecht? Lees hier de recensie van Hereditary.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze filmrecensies.

Verhaal vol geesten
De film start met een begrafenis. Oma Ellen is overleden en de familie Graham moet afscheid van haar nemen. In de speech die Annie (Toni Collette) geeft, vertelt ze dat haar moeder een teruggetrokken bestaan leidde en dat ze een moeizame band had met haar moeder. Als de familie terug naar huis gaat, blijkt dat de geest van oma nog steeds in het huis ronddwaalt. En dan is er nog haar eigen dochter Charlie, een kind met autistische trekjes dat oma's lievelingetje was. Langzaam maar zeker komen er scheuren die de familie uit elkaar trekken. Oma's erfenis is niet wat ze hadden verwacht.

:article:img

Sterke trailer
De welbekende marketingtruc is natuurlijk al meerdere malen gebruikt om het publiek flink op te zwepen en om volle zalen te trekken. Met een bijzonder sterke trailer, die eigenlijk helemaal niets verklapt, kreeg de bioscoopbezoeker direct zin in de engste film sinds jaren. Hereditary maakt dit helaas maar deels waar.

Beoordeling van Gids.tv
Grotendeels klopt werkelijk alles aan deze thriller met horrorelementen. Met een trage opbouw wordt het verhaal spannend gebracht. Debuterende regisseur Ari Aster gooit het roer abrupt om, met een gebeurtenis midden in de film die de bioscoopbezoeker totaal zal verrassen. Collette speelt Annie, een kunstenares met een moedercomplex die miniaturen van huizen en objecten maakt. Deze objecten geven een fantastische sfeer aan de film, met mooie shots en goed camerawerk. Bovendien draagt de Australische actrice de film, een Oscarnominatie zou niet misstaan. Met als hoogtepunt de scène aan de eettafel.

:article:img

Laatste 20 minuten
Zonder spoilers te geven; de laatste twintig minuten gaan helemaal los in bovennatuurlijke elementen en horror. Dit zal niet iedereen bekoren en menig bioscoopbezoeker zal toch teleurgesteld de zaal verlaten. Misschien wel omdat het einde net een stap te ver gaat om deze film tot een klassieker in dit genre te maken. Maar oordeel zelf.

Cast
Naast Toni Collette (The Sixth Sense) zijn ook Gabriel Byrne (Louder than Bombs), Alex Wolff (Jumanji), Milly Shapiro (Hereditary) en Ann Dowd (Side Effects) te zien in deze film. Regie debuut is voor Ari Aster.

Hereditary is vanaf 14 juni te zien in de bioscoop. Genre: Horror. Tijdsduur: 126 minuten. Bekijk hier de trailer van de film.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV