Top 10 met beste rollen van Emma Thompson

Top 10 met beste rollen van Emma Thompson
Lees hier ook waar je haar films kunt streamen

Kijktip :

Tussen alle aandacht voor Game of Thrones vindt er vandaag (15 april) nog een belangrijke gebeurtenis plaats: de Britse actrice Emma Thompson viert haar zestigste verjaardag. Gids.tv maakte een selectie met de tien beste rollen van de gerenommeerde steractrice.

1. Margaret Schlegel in Howards End (1992, IMDB ★ 7,5)
De grote doorbraak van Thompson. Voor haar vijfde film en haar eerste echte hoofdrol ontving ze direct de Oscar voor Beste Actrice. In James Ivory's fraaie kostuumdrama raken twee vooraanstaande families met elkaar in conflict nadat twee familieleden zich met elkaar verloven. Er worden nieuwe vrienden en vijanden gemaakt, en naast Thompson bevat de film ook prachtige rollen van onder anderen Helena Bonham Carter, Vanessa Redgrave en Anthony Hopkins. Lees hier waar je Howards End kunt kijken.

2. Miss Sarah 'Sally' Kenton in The Remains of the Day (1993, IMDB ★ 7,9)
Een jaar na Howards End kwamen Thompson, regisseur Ivory en tegenspeler Hopkins opnieuw bij elkaar voor een kostuumdrama. Thompson speelt Miss Kenton, die op het landgoed van een rijke Britse aristocraat arriveert om daar als hoofd huishouding te gaan werken. Ze ontmoet de stijve butler Stevens (Hopkins), op wie ze al snel verliefd wordt. Stevens is echter blind voor haar verliefdheid: zijn hele leven staat in dienst van zijn baas. Hopkins en Thompson werden genomineerd voor Oscars. Lees hier waar je The Remains of the Day kunt kijken.

3. Elinor Dashwood in Sense and Sensibility (1995, IMDB ★ 7,7)
Thompson behoorde in de jaren negentig tot koninginnen van het Britse kostuumdrama, opnieuw bevestigd door de Jane Austen-adaptatie Sense and Sensibility. Als Mr. Dashwood overlijdt en alles nalaat aan zijn enige zoon, worden dochter Elinor (Thompson) en haar familie van de ene op de andere dag arm. De dochters zullen moeten trouwen met rijke mannen om dit te voorkomen. Thompson won een Oscar voor haar scenario, en fraaie bijrollen zijn er van Kate Winslet, Alan Rickman en Hugh Grant. Lees hier waar je Sense and Sensibility kunt kijken.

4. Gareth Peirce in In the Name of the Father (1993, IMDB ★ 8,1)
Dat Thompson ook in moderne drama's de sterren van de hemel kon spelen bewees ze met In the Name of the Father. Ze speelt Gareth Peirce, de advocaat van Gerry Conlon (gespeeld door Daniel Day-Lewis), die wordt verdacht van een bomaanslag door de IRA. Conlon is onschuldig, maar uiteindelijk wordt zelfs zijn vader (Pete Postlethwaite) ook opgesloten als gevolg van zijn status als verdacte. Peirce vecht om de mannen weer op vrije voeten te krijgen, een buitengewoon lastige klus. Lees hier waar je In the Name of the Father kunt kijken.

5. P.L. Travers in Saving Mr. Banks (2013, IMDB ★ 7,5)
Thompson is als geen ander in staat om op de scheidslijn tussen comedy en drama te balanceren. Dat blijkt eens te meer uit Saving Mr. Banks, waarin ze Mary Poppins-schrijfster P.L. Travers speelt. Ze wordt door Walt Disney naar de Verenigde Staten gehaald om de productie van de film uit 1964 te overzien, maar het bevalt haar allemaal maar niks: Travers verafschuwt de liedjes en de animatiescènes. Uiteindelijk is te zien hoe ze overstag gaat in deze (niet altijd even waarheidsgetrouwe) film. Lees hier waar je Saving Mr. Banks kunt kijken.

6. Vivian Bearing in Wit (2001, IMDB ★ 8,1)
Naast haar werk in de filmindustrie was Thompson ook regelmatig (met succes) op de televisie te zien. Eerst vermelden we haar fraaie hoofdrol in de televisiefilm Wit, geregisseerd door de veelgeprezen Hollywoodregisseur Mike Nichols (The Graduate). Thompson speelt Vivian Bearing, een gevestigde literatuurprofessor die te horen krijgt dat een vergevorderde vorm van eierstokkanker heeft. Ze wordt steeds zieker, maar probeert allerlei behandelingen om de kanker te bestrijden. Lees hier waar je Wit kunt kijken.

7. Zuster Emily / dakloze vrouw / de engel Amerika in Angels in America (2003, IMDB ★ 8,3)
Thompson speelt een driedubbele rol in de miniserie Angels in America, wederom geregisseerd door Mike Nichols. De miniserie is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Tony Kushner, waarin hij een blik werpt op de aids-epidemie van de jaren tachtig. In het verhaal krijgen meerdere mensen te maken met de verwoestende ziekte. Thompson werd genomineerd voor onder meer een Emmy, en andere rollen zijn er voor acteergiganten als Al Pacino, Meryl Streep en James Cromwell. Lees hier waar je Angels in America kunt kijken.

8. Karen in Love Actually (2003, IMDB ★ 7,6)
Love Actually dingt mee naar de titel van populairste kerstfilm van de eenentwintigste eeuw. De film bevat een overdosis aan zoetheid en sentimentaliteit, maar het werkt wél. Thompson speelt Karen, die getrouwd is met Harry (Alan Rickman). Harry raakt steeds meer onder de indruk van zijn secretaresse Mia (Heike Makatsch), terwijl Karen als huisvrouw de kinderen moet opvoeden. Het is één van de vele verhalen in Love Actually, maar Thompson en Rickman stelen de show. Lees hier waar je Love Actually kunt kijken.

9. Karen Eiffel in Stranger Than Fiction (2006, IMDB ★ 7,6)
Opnieuw speelt Thompson een Karen. Stranger Than Fiction draait voornamelijk om Harold Crick (Will Ferrell), die plotseling een stem in zijn hoofd hoort: die van Karen Eiffel, een succesvolle schrijfster. Wat blijkt nu? Harold is de hoofdpersoon in het nieuwe boek van Eiffel. Een angstaanjagend idee, want in al haar boeken komt de hoofdpersoon behoorlijk tragisch aan zijn einde. Gelukkig voor Harold heeft Eiffel last van een writer's block, maar of dit hem respijt geeft? Lees hier waar je Stranger Than Fiction kunt kijken.

10. Professor Sybill Trelawney in Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004, IMDB ★ 7,9
Wanneer je als acteur voor een rol in Harry Potter tekent, weet je van tevoren dat je slechts één tandwiel in een enorm raderwerk bent. Thompson weet echter het maximale uit haar kleine rol te halen, als de behoorlijk gestoorde Waarzeggerij-professor Sybill Trelawney (Sybilla Zwamdrift in de Nederlandse vertaling). Met haar enorme jampotglazen, enorme bos kroeshaar en weelderige kleding en sieraden steelt ze elke scène, om aan het eind van de film opeens eng te worden. Lees hier waar je Harry Potter and the Prisoner of Azkaban kunt kijken.

Wat is jouw favoriete rol van Emma Thompson? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV