Top 10 met beste rollen van Al Pacino

Top 10 met beste rollen van Al Pacino
Lees hier ook waar je de films kunt streamen

Kijktip :

Vandaag (25 april) bereikt Al Pacino de mooie leeftijd van 79 jaar. Pacino, één van de beste acteurs aller tijden, beleeft dit jaar een comeback: later dit jaar komen Once Upon a Time in Hollywood (van regisseur Quentin Tarantino) en The Irishman (van Martin Scorsese) uit, waarin Pacino hoofdrollen speelt. Gids.tv selecteerde zijn tien beste rollen.

1. Michael Corleone in The Godfather (1972, IMDB ★ 9,2) en The Godfather, Part II (1974, IMDB ★ 9,0)
We hadden de derde Godfather-film misschien ook wel kunnen vermelden, want ook daarin speelt Pacino de pannen van het dak. Het zijn echter de eerste twee films uit de trilogie die bij iedereen in het geheugen gegrift staan, en ze betekenden de grote doorbraak van Pacino. Behalve regisseur Francis Ford Coppola wilde niemand hem voor de rol, maar met zijn prachtig onderkoelde spel bewijst hij dat hij op subtiele wijze grote impact kan hebben. Lees hier waar je The Godfather en The Godfather, Part II kunt kijken.


2. Sonny Wortzik in Dog Day Afternon (1975, IMDB ★ 8,0)
Pacino heeft via zijn personages met tal van roemruchte quotes de filmwereld verrijkt, en één van de beroemdste is waarschijnlijk 'Attica! Attica!' In Dog Day Afternoon speelt hij een man die samen met zijn broer een bank overvalt, maar dit escaleert volledig. Binnen de kortste keren heeft zich een groot publiek verzameld rond de bank. Als Pacino naar buiten loopt begint hij de naam van de gevangenis Attica te roepen om een opstand te veroorzaken. Lees hier waar je Dog Day Afternoon kunt kijken.

3. Tony Montana in Scarface (1983, IMDB ★ 8,3)
Er zullen mensen zijn die beweren dat Pacino in Scarface een flink staaltje overacting weggeeft. Natuurlijk gaat hij volledig 'over the top', maar dat past perfect in het decadente jaren tachtig-beeld dat de film schetst. Ook hierin zit weer een beroemde quote van Pacino: 'Say hello to my little friend.' Maar de film is meer dan dat: het is een intrigerend misdaadepos dat doet verlangen naar de jaren tachtig, een tijd van disco en foute kleding. Lees hier waar je Scarface kunt kijken.

4. Luitenant Kolonel Frank Slade in Scent of a Woman (1992, IMDB ★ 8,0)
Na acht (!) nominaties wist Pacino eindelijk zijn eerste Oscar te winnen voor Scent of a Woman. Hij speelt een blinde legerkolonel die een eind aan zijn leven wil maken. Deze Frank Slade wil echter nog één weekend de bloemetjes flink buiten zetten, en daarom hangt hij een vacature voor een 'begeleider' op bij de universiteit. Hij wordt uiteindelijk vergezeld door Charlie Simms (Chris O'Donnell). Indrukwekkend is de speech die Pacino aan het eind houdt. Lees hier waar je Scent of a Woman kunt kijken.

5. Frank Serpico in Serpico (1973, IMDB ★ 7,8)
In de eerste jaren van zijn carrière sprokkelde Pacino Oscarnominatie na Oscarnominatie bij elkaar. In 1973 was het opnieuw raak met Serpico, waarin hij politieagent Frank Serpico speelt. In het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal strijdt Serpico met alles wat hij heeft tegen corruptie binnen de New Yorkse politie. Laat het maar aan Pacino over om zich met volle overgave te storten op een doortastende politieagent. Lees hier waar je Serpico kunt kijken.

6. Carlito 'Charlie' Brigante in Carlito's Way (1993, IMDB ★ 7,9)
In 1993 niet heel goed ontvangen, maar inmiddels klassieke gangsterfilm met Pacino in een prachtige, intense hoofdrol. Hij werkte hiervoor opnieuw samen met Brian De Palma, de regisseur van Scarface. Pacino is Carlito Brigante, die dankzij inspanningen van zijn advocaat David Kleinfeld (Sean Penn) wordt vrijgelaten uit de gevangenis en zich al snel weer in het criminele circuit begeeft: hij wordt eigenaar van een schimmige nachtclub. Lees hier waar je Carlito's Way kunt kijken.

7. Ricky Roma in Glengarry Glen Ross (1992, IMDB ★ 7,8)
Pacino behoort tot de weinige acteurs die twee acteernominaties in één jaar kregen. Hij won begin 1993 voor Scent of a Woman, maar zijn bijrol in Glengarry Glen Ross werd eveneens genomineerd. Hierin speelt hij Ricky Roma, een gladde makelaar die met zijn collega's in een strijd verwikkelt raakt om niet ontslagen te worden. Pacino doet het niet alleen: de geweldige cast bevat ook Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey en Jonathan Pryce. Lees hier waar je Glengarry Glen Ross kunt kijken.

8. Luitenant Vincent Hanna in Heat (1995, IMDB ★ 8,2)
Een mijlpaal in de filmgeschiedenis: voor het eerst deelden Al Pacino en Robert De Niro een scène. In Heat speelt Pacino een politierechercheur die obsessief achter een bankovervaller aan zit, gespeeld door De Niro. Het epische Heat bevat onder meer de allerbeste bankovervalscène aller tijden (inclusief waanzinnige schietpartij in de straten van Los Angeles), maar ook de personages zijn fraai uitgediept door de scenaristen. Niet te missen. Lees hier waar je Heat kunt kijken.

9. Benjamin 'Lefty' Ruggiero in Donnie Brasco (1997, IMDB ★ 7,8)
Pacino heeft in zijn carrière vaak stoere, onverstoorbare personages gespeeld, maar in Donnie Brasco speelt hij een beetje een zielige, aan lager wal geraakte crimineel. Hij raakt bevriend met een man die zich voordoet als Donnie Brasco (Johnny Depp), die in werklijkheid een infiltrant van de FBI blijkt te zijn. De ellende begint zich langzaam op te stapelen voor beide personages, met fatale gevolgen. Lees hier waar je Donnie Brasco kunt kijken.

10. Lowell Bergman in The Insider (1999, IMDB ★ 7,9)
Het onderwerp van deze film zal misschien saai klinken: een voormalig medewerker (Russell Crowe) van een tabaksbedrijf ontdekt een enorme verborgen agenda in de tabaksindustrie en stapt hiermee naar Lowell Bergman (Pacino), de producent van een interviewprogramma. Het duo wil het nieuws openbaar maken, maar wordt tegengewerkt vanuit allerlei hoeken. Dit is echter een perfect uitgevoerde thriller met een boodschap, met prachtige hoofdrollen. Lees hier waar je The Insider kunt kijken.

Wat is jouw favoriete rol van Al Pacino? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV