Top 10 beste kostuumdrama's aller tijden

Top 10 beste kostuumdrama's aller tijden
Kan Downton Abbey zich bij deze klassiekers voegen?

Film :

Vorige week (12 september) ging het kostuumdrama Downton Abbey in première in de Nederlandse bioscoop. De gelijknamige serie is wellicht het allerbeste serie-kostuumdrama aller tijden, maar kan de filmversie zich op den duur ook voegen bij de onderstaande klassiekers? Gids.tv maakte een top 10 met de beste kostuumdrama's aller tijden.

1. Amadeus (1984, IMDB ★ 8,3)


De onbetwiste nummer één van onze lijst is deze majestueuze biopic van Wolfgang Amadeus Mozart én Antonio Salieri, zijn jaloerse concurrent. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Salieri, op onnavolgbare wijze gespeeld door F. Murray Abraham. Hij kreeg er een Oscar voor Beste Acteur voor, terwijl Mozart-vertolker Tom Hulce werd genomineerd in dezelfde categorie. Amadeus won ook het belangrijkste beeldje, Beste Film, en uiteraard zegevierde de film ook in de categorieën Beste Productiedesign en Beste Kostuums.

2. Barry Lyndon (1975, IMDB ★ 8,1)


Was er een genre dat meestercineast Stanley Kubrick niet aankon? Na film noir, oorlog, comedy en science fiction waagde hij zich aan een kostuumdrama. Barry Lyndon is gebaseerd op een roman van William Makepeace Thackeray. In het achttiende-eeuwse Engeland werkt de slinkse Barry Lyndon zich naar binnen bij een adellijke familie door het hart te winnen van een rijke weduwe. Bijzonder: Kubrick filmde alles bij natuurlijk licht, waardoor de film uiterst realistisch overkomt. Ook Barry Lyndon won Oscars voor de sets en kostuums.

3. Gone with the Wind (1939, IMDB ★ 8,1)


Voor onze nummer drie gaan we ver terug in de tijd, naar één van de meest monumentale films uit de Hollywoodgeschiedenis. Deze verfilming van het gelijknamige boek van Margaret Mitchell won acht Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie, Beste Actrice (Vivien Leigh) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Hattie McDaniel, de eerste Afro-Amerikaan die een Oscar won). Gone with the Wind is in alle opzichten episch, met romance, oorlog en drama. Enkele aspecten, zoals het onverbloemde racisme, hebben de tand des tijds minder goed doorstaan.

4. Doctor Zhivago (1965, IMDB ★ 8,0)


Nog zo'n monumentale Hollywoodfilm van de 'meester van de epische film', David Lean. Na The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia haalde hij opnieuw een handvol Oscars binnen met Doctor Zhivago. De film vertelt het verhaal van een Russische arts, die ondanks zijn huwelijk verliefd wordt op de vrouw van een politieke activist en daardoor in de problemen komt. Prachtige hoofdrollen van Omar Sharif en Julie Christie, een ijzersterke bijrolcast en uiteraard een schitterende aankleding (wederom Oscars voor sets en kostuums).

5. The King's Speech (2010, IMDB ★ 8,0)


Een moderne klassieker. In 2010 werd The King's Speech uitgebracht, een fraaie biopic over de toekomstige Engelse koning George VI, geweldig gespeeld door Colin Firth. Een groot deel van de film wordt besteed aan de voorbereidingen op het evenement uit de titel: de eerste toespraak van de nieuwe koning. Er is één belangrijk probleempje: de arme George stottert onbedwingbaar. Naast de hoofdrol van Firth schitteren Geoffrey Rush en Helena Bonham Carter in ijzersterke bijrollen. De film won vier Oscars.

6. The Lion in Winter (1968, IMDB ★ 8,0)


Twee van de beste acteurs aller tijden staan tegenover elkaar in The Lion in Winter: Peter O'Toole (Oscarnominatie) en Katharine Hepburn (Oscarwinst). Het huwelijk tussen de twee, die respectievelijk de Britse koning Henry II en Eleonora van Aquitanië spelen, is behoorlijk bekoeld. Ondertussen azen de drie zoons van Henry op de troon; samen met hun moeder proberen ze de koning te dwingen een keuze te maken tussen het drietal. Eén van de zonen wordt gespeeld door Anthony Hopkins, die hiermee doorbrak.

7. Atonement (2007, IMDB ★ 7,8)


Opnieuw een moderne klassieker. Deze prachtige film van regisseur Joe Wright vertelt het verhaal van de gedoemde liefde tussen Robbie Turner (gespeeld door James McAvoy) en Cecilia Tallis (Keira Knightley). Robbie wordt door het kwaadaardige zusje van Cecilia, Briony (Saoirse Ronan), beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan. Hierdoor worden hun levens voorgoed veranderd. Een tranentrekker van adellijke allure, met fantastisch acteerwerk. Vooral de dan 13-jarige Ronan maakt grote indruk.

8. The Remains of the Day (1993, IMDB ★ 7,8)


Een wat moderner kostuumdrama, want The Remains of the Day speelt zich grotendeels af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Anthony Hopkins speelt de stijve butler Mr. Stevens, die alles op alles zet om zijn baas, Lord Darlington (James Fox), te behagen. Hierdoor is hij blind voor de dubieuze politieke opvattingen van Darlington tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook heeft hij geen oog voor de affectie van het hoofd van de huishouding, Miss Kenton (Emma Thompson). Acteerwerk van de bovenste plank, vooral van Hopkins en Thompson.

9. Pride & Prejudice (2005, IMDB ★ 7,8)


Pride & Prejudice (Nederlands: Trots en vooroordeel) is wellicht het beroemdste boek van de Britse schrijfster Jane Austen. Hierin staat spring-in-het-veld Elizabeth Bennet (weergaloos gespeeld door Keira Knightley) centraal. Als ze de vrijgezelle en rijke Mr. Darcy (Matthew Macfadyen) ontmoet, wordt ze tot over haar oren verliefd. Ook Darcy voelt wel wat voor de vrolijke Elizabeth, maar hij beseft dat ze uit een lagere maatschappelijke klasse komt. Deze film is (net als Atonement) geregisseerd door Joe Wright, die ook nog Anna Karenina maakte.

10. The Favourite (2018, IMDB ★ 7,6)


In de eerste week van 2019 kwam de briljante film The Favourite uit, een heerlijke mix tussen kostuumdrama, satire en comedy. De Britse koningin Anne wordt van twee kanten gemanipuleerd: door de net aangenomen huishoudster Abigail en de gewiekste hertogin Sarah Churchill. De drie hoofdrollen worden waanzinnig gespeeld door Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz. Colman won er zelfs een Oscar voor, terwijl Stone en Weisz het met een nominatie moesten doen. Zo modern als dit kostuumdrama zie je het zelden.

Wat is jouw favoriete kostuumdrama aller tijden? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV