Wat is de beste Harry Potter-film? De acht films op een rij

Wat is de beste Harry Potter-film? De acht films op een rij
Net5 zendt alle films uit

Film :

Vanavond (maandag 7 oktober) begint Net 5 aan de Harry Potter-reeks. Elke maandag is er om 20.30 uur een Potter-film te zien, in chronologische volgorde. Dat betekent dat we beginnen met Harry Potter and the Philosopher's Stone, maar is dat ook de beste film uit de reeks? Gids.tv rankte de acht films.

1. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (2011, IMDB ★ 8,1)


De fans zijn het er unaniem over eens (zeker gezien de IMDB-rating): de Harry Potter-filmreeks sloot af met een knaller. Het laatste boek, Harry Potter en de Relieken van de Dood, werd opgedeeld in twee stukken en dat bleek een goede keuze, want er gebeurt genoeg. In het allerlaatste deel neemt Harry het eindelijk op tegen Voldemort, nadat alle overige Gruzielementen zijn vernietigd. Wie zal deze epische strijd winnen? Het is vooral genieten van de Slag om Zweinstein, waarvoor alles uit de kast wordt getrokken.

2. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004, IMDB ★ 7,9)


In tegenstelling tot de fans vinden de critici het derde deel uit de reeks het best. In Harry Potter and the Prisoner of Azkaban wordt de serie een stuk duisterder dan in de eerste twee films, en dat is vooral te danken aan de briljante regie van Alfonso Cuarón (Gravity, Roma). Hij kiest voor een compleet andere stijl, waar gelukkig ook nog genoeg humor in zit. Harry is al een stuk volwassener, en ook de intrede van Sirius Zwarts/Sirius Black (fantastisch neergezet door Gary Oldman) is een welkome toevoeging.

3. Harry Potter and the Goblet of Fire (2005, IMDB ★ 7,7)


Misschien is de vierde film wel de spectaculairste van allemaal. Dat komt vooral door het Toverschool Toernooi, dat drie opdrachten bevat. Regisseur Mike Newell kon zich lekker uitleven met deze opdrachten, en dat levert prachtige beelden op. Ook het feit dat Zweinstein bezoek krijgt van twee andere toverscholen (Beauxbatons en Klammfels) is een leuke twist. Voeg daar de prachtige muziek, een memorabele bijrol van Brendan Gleeson en Harry's ontmoeting met een herrezen Voldemort aan toe, en je hebt een topfilm.

4. Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001, IMDB ★ 7,6)


De film waarmee het grote avontuur begon, en dat is meteen ook de grootste charme van Harry Potter and the Philosopher's Stone. Alles is nog nieuw en fris, en het is mooi om te zien hoe Harry langzaam maar zeker de toverwereld in gezogen wordt. Deze eerste film is nog duidelijk gericht op kinderen, maar ook voor volwassenen is er nog genoeg te genieten. De special effects doen wellicht al wat gedateerd aan. De aankleding van Zweinstein is echter schitterend, en de legendarische muziek van John Williams doet wonderen.

5. Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007, IMDB ★ 7,5)


Het dikste boek uit de reeks (de Nederlandse vertaling telt ruim 660 pagina's) werd bekritiseerd omdat het te lang zou duren voordat Harry eindelijk op Zweinstein was gearriveerd. Gelukkig doet de film dat een stuk sneller, waardoor de vaart er meteen lekker in zit. Na een huiveringwekkende ontmoeting met Dementors in de Dreuzelwereld moet Harry zichzelf eerst echter verantwoorden op het Ministerie van Toverkunst. Voldemort wint ondertussen langzaam - maar onzichtbaar - aan macht, en de veldslag in het Ministerie is indrukwekkend.

6. Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009, IMDB ★ 7,6)


In het een-na-laatste boek wordt duidelijk toegewerkt naar de grote climax, en een groot pluspunt is het feit dat we meer inzicht krijgen in Marten Vilijn, de jongen die later uit zou groeien tot Voldemort. Albus Perkamentus neemt Harry mee op een reis door diens verleden, in een poging erachter te komen welke objecten Voldemort heeft gebruikt als Gruzielement (een deel van zijn ziel, waardoor hij bijna onsterfelijk is). Opnieuw is de film lekker duister, met veel angstaanjagende momenten - en een schokkend einde.

7. Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 (2010, IMDB ★ 7,7)


Getuige de IMDB-rating vinden veel mensen het eerste Deathly Hallows-deel één van de betere uit de reeks, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er eigenlijk niet gek veel gebeurt in dit eerste deel. Het is vooral een opstapje naar de knallende afsluiter, en we bevinden ons helaas niet meer op het sprookjesachtige Zweinstein. Daar staat tegenover dat deze film een aantal interessante thema's behandelt, zoals jaloezie en ware vriendschap. Een leuk opstapje voor de allerlaatste film, maar niet de beste film uit de reeks.

8. Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002, IMDB ★ 7,4)


De lijst wordt afgesloten door het degelijke Harry Potter and the Chamber of Secrets. Een prima film hoor, maar toch de minste van allemaal. Dat heeft ook te maken met het feit dat het boek waarschijnlijk ook de minst goede van de serie is. Daarom hadden de scenaristen er goed aan gedaan door een aantal passages te schrappen. Nu is de film met zijn tweeënhalf uur een tikkeltje aan de lange kant. Kenneth Branagh heeft overigens wél een heerlijke bijrol als Gladianus Smalhart, en het einde is memorabel.

Wat is jouw favoriete Harry Potter-film? Laat het hieronder aan ons weten!

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV