Oscarwinnaar Braveheart vrijdag te zien op SBS 9

Oscarwinnaar Braveheart vrijdag te zien op SBS 9
Meesterwerk van Mel Gibson

Kijktip :

Lang voordat Mel Gibson in Hollywood verguisd werd vanwege zijn alcoholmisbruik en antisemitische opmerkingen werd hij bejubeld vanwege zijn grote talent. Als acteur had hij zich al bewezen, maar met Braveheart bleek hij ook een geweldig regisseur te zijn.

Het verhaal
In Braveheart reizen we terug naar het Schotland van de dertiende eeuw. De wrede Engelse koning Edward wil na de dood van de Schotse koning ook aanspraak maken op die troon, en hij ruimt zonder pardon iedereen uit de weg. Ook de vader en broer van William Wallace (gespeeld door Gibson) komt op die manier aan hun einde. William wordt in het buitenland opgevoed door zijn oom, en na zijn terugkeer in de Schotse Hooglanden wil hij een rustig leven leiden met zijn grote liefde Murron. Als ook die wordt vermoord, zweert William te strijden tot elke Engelsman van Schotse bodem is verdwenen.

Oscarregen
Het jaar 1995 was een uitstekend jaar voor films, met klassiekers als Casino, Heat, Se7en, Toy Story en The Usual Suspects. Temidden van al deze moderne films maakte Mel Gibson het middeleeuwse epos Braveheart, en het Oscarcomité was diep onder de indruk van dit meesterwerk. De film won vijf Oscars, waaronder de beeldjes voor Beste Film en Beste Regie. Gibson acteert ook nog eens geweldig, net als bijrolspelers als Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Catherine McCormack, Angus Macfadyen en Brendan Gleeson. Een echte klassieker.

De film Braveheart (1995) wordt beoordeeld met een 8,3 op IMDb en is op vrijdag 1 november om 20.30 uur te zien op SBS 9.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV