Beste films van 2019: Wat was de beste film in haar genre?

Beste films van 2019: Wat was de beste film in haar genre?
Bijzondere lijst voor prachtig filmjaar 2019

Nieuws :

Aan het einde van 2019 is het tijd om terug te kijken. Gids.tv zet de beste films van 2019 per genre voor je op een rij.

Dit zijn de keuzes van de filmredactie van Gids.tv, dus gebaseerd op de mening van de redacteuren. Heb jij andere keuzes? Laat het weten in de reacties!

Actie: Le Mans '66 (Ford v Ferrari)


Le Mans '66 (officiële titel: Ford v Ferrari) is een uitstekende actiefilm met een mooie cast en subliem camerawerk. 3,5 ster van Gids.tv en een IMDb-score van 8,3. Bekijk hier waar je Le Mans '66 kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Le Mans '66

Runner up: John Wick: Chapter 3 - Parabellum
De uitstekende actiefilm John Wick 3 is een prima runner-up dit jaar. 3 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,6. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je John Wick: Chapter 3 - Parabellum kunt kijken.

Animatie: Toy Story 4


Iedereen was sceptisch over het vierde deel uit de Toy Story-franchise, maar misschien is Toy Story 4 wel het beste deel uit de reeks. 5 sterren van Gids.tv en een IMDb-score van 7,9. Bekijk hier waar je Toy Story 4 kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Toy Story 4

Runner up: Klaus
De eerste Netflix animatiefilm is ook gelijk een van de besten van 2019: 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 8,4. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Klaus kunt kijken.

Avontuur: Zombieland: Double Tap


Een ultiem grappige avonturenfilm: dat is de status die deze Zombieland-sequel wilde bereiken. En dat is de makers gelukt! 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,2 Bekijk hier waar je Zombieland: Double Tap kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Zombieland: Double Tap

Runner up: Jumanji: The Next Level
Een uitstekende avonturenfilm die de lachers op zijn hand heeft. 3 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,0. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Jumanji: The Next Level kunt kijken.

Biografische film: Judy


Een hele bijzondere film met een hele bijzondere actrice in de hoofdrol en een prachtig einde: dat is Judy. 5 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,2. Bekijk hier waar je Judy kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Judy

Runner up: Once Upon a Time in Hollywood
Deze Tarantino had in meerdere genres een plaats in kunnen nemen. 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,9. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Once Upon a Time in Hollywood kunt kijken.

Documentaire: They Shall Not Grow Old


Een prachtige vertelling van de bijzondere oorlogsverhalen, maar vooral de cinematografische en directionele keuzes zijn te prijzen. 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 8,3. Bekijk hier waar je They Shall Not Grow Old kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van They Shall Not Grow Old

Runner up: Apollo 11
Apollo 11 is een bijzondere documentairefilm over een van de belangrijkste reizen uit onze geschiedenis. 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 8,2. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Apollo 11 kunt kijken.

Drama: Green Book


Green Book is de Oscarwinnaar van 2019, dus de film stamt eigenlijk al uit 2018. Welnu, de Nederlandse release was pas in 2019 en daarom is het veruit de beste dramafilm van 2019 (Parasite, ook een dramafilm, is meegenomen onder het thriller-genre). Bekijk hier waar je Green Book kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Green Book

Runner up: Marriage Story
Een hele goede runner up: een bijzonder meesterwerkje. 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 8,2. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Marriage Story kunt kijken.

Fantasy: Alita: Battle Angel


Een bijzondere fantasyfilm waar verschillende mensen, waaronder producent James Cameron, al jaren mee bezig waren. En het is aardig gelukt! 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score 7,4: Bekijk hier waar je Alita: Battle Angel kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Alita: Battle Angel

Runner up: Detective Pikachu
Een leuke en schattige film die uitstekend werkt. 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 6,7. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Detective Pikachu kunt kijken.

Historische film: Hotel Mumbai


Indringend: dat is een perfecte samenvatting in één woord. Je ziet, proeft en hoort de paniek die men in 2008 heeft moeten voelen. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,6. Bekijk hier waar je Hotel Mumbai kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Hotel Mumbai

Runner up: The Two Popes
Een verhalende film die wordt gedragen door de dialogen: goede dialogen. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,7. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je The Two Popes kunt kijken.

Horror: Midsommar


Dit is een lastige: veel mensen vonden Midsommar niet, veel vonden het geniaal. Over een ding zijn we het eens: het is bijzonder en vernieuwend. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,2. Bekijk hier waar je Midsommar kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Midsommar

Runner up: Ready or Not
Deze redelijk nieuwe film is een grote aanrader voor de liefhebbers van horror. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,1. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Ready or Not kunt kijken.

Komedie: Booksmart


Een onverwacht succesje. Deze film is verrassend grappig, ruimdenkend en fris. De chemie tussen de twee meiden is goudeerlijk en spontaan. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,2. Bekijk hier waar je Booksmart kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Booksmart

Runner up: Stan & Ollie
Het is alweer even geleden, maar deze januari-comedy over het grootste filmduo aller tijden is nog steeds heel leuk. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,2. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Stan & Ollie kunt kijken.

Kostuumfilm : Downton Abbey


Een prachtig vervolg op een van de bijzonderste series van de laatste jaren. Een fantastische rol van Maggie Smith en een prachtige film voor bij het haardvuur. 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,7. Bekijk hier waar je Downton Abbey kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Downton Abbey

Runner up: The Favourite
Officieel een Oscarkandidaat uit 2018, in 2019 pas in de bioscoop te zien. 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,6. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je The Favourite kunt kijken.

Misdaad: Joker


Dit soort 'superhelden'films kom je maar eens in de zoveel jaar tegen: een bijzonder project, een bijzondere hoofdrol voor Joaquin Phoenix. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 8,8. Bekijk hier waar je Joker kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Joker

Runner up: The Irishman
Deze film heeft zeker recht op nummer 1 in dit genre, maar heeft gewoon pech dat Joker de tegenstander is. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 8,3. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je The Irishman kunt kijken.

Muziekfilm: Rocketman


Na het iets bravere Bohemian Rhapsody gaat Rocketman een paar stapjes verder. En met succes: Taron Egerton shined in de rol van Elton. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,4. Bekijk hier waar je Rocketman kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Rocketman

Runner up: Western Stars
Western Stars is een bijzondere liveregistratie van een concert van Bruce Springsteen. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,7. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Western Stars kunt kijken.

Mysterie: Knives Out


Rian Johnson is terug! Veruit de meest mysterieuze film van het jaar en één van de beste detectives van het decennium. 4,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 8,1. Bekijk hier waar je Knives Out kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Knives Out

Runner up: Ad Astra
Een slome, maar bijzondere mysteriefilm met weinig flair, maar veel boodschap. 3 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 6,9. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Ad Astra kunt kijken.

Nederlands: Mi Vida


Een prachtige verhaal en een uitstekende rol voor de heerlijke Rotterdamse Loes Luca. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 6,9. Bekijk hier waar je Mi Vida kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Mi Vida

Runner up: Baantjer: Het Begin
Een heel ander genre: spannend van begin tot eind. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 6,8. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Baantjer: Het Begin kunt kijken.

Oorlog: The King


Een van de toppers die streamingdienst Netflix dit jaar op de markt bracht. Een uitstekende film met een top cast. 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,3. Bekijk hier waar je The King kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van The King

Runner up: Midway
Een spectaculaire oorlogsfilm met een aardig verhaal. 2,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 6,9. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Midway kunt kijken.

Romantische film: Five Feet Apart


Een prachtige film over twee jonkies in het liefdesleven, die elkaar op zeer korte termijn moeten gaan verlaten. Een emotioneel verhaal. 3,5 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,2. Bekijk hier waar je Five Feet Apart.

Lees hier de filmrecensie van Five Feet Apart

Runner up: Long Shot
Een perfecte mix tussen comedy en romantiek. 3,5 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 6,9. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Long Shot kunt kijken.

Science Fiction: Star Wars: The Rise of Skywalker


Een veelbesproken film, maar nog steeds veruit de beste in dit genre. Het allerlaatste Star Wars avontuur met de Skywalkers, Rey, Finn en Kylo. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 7,0. Bekijk hier waar je Star Wars: The Rise of Skywalker kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Star Wars: The Rise of Skywalker

Runner up: Shazam!
Shazam kan natuurlijk ook in het lijstje hieronder, maar ook op het gebied van Science Fiction kan deze film aardig mee. de filmrecensie en bekijk hier waar je Shazam kunt kijken.

Superhelden: Avengers: Endgame


Het slotstuk van ruim 30 MCU-films. Avengers: Endgame is een visueel meesterwerk en weet verhaallijnen van verschillende franchises aan elkaar te koppelen. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 8,5. Bekijk hier waar je Avengers: Endgame kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Avengers: Endgame

Runner up: Spider-Man: Far From Home
Een prima runner up en een grappig solo-avontuur van Peter Parker. 3,5 ster van Gids.tv, IMDb-score: 7,6. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Spider-Man: Far From Home kunt kijken.

Thriller: Parasite


Parasite had net zo goed bij drama en bij komedie op plaats 1 kunnen staan, want deze film had werkelijk alles. 5 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 8,6. Bekijk hier waar je Parasite kunt kijken.

Lees hier de filmrecensie van Parasite

Runner up: Crawl
Crawl is de beste film van 2019: volgens Quentin Tarantino. 4 sterren van Gids.tv, IMDb-score: 6,2. Lees hier de filmrecensie en bekijk hier waar je Crawl kunt kijken.

Bekijk hier alle eindejaarslijstjes van Gids.tv.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV