Grootse romantische klassieker The English Patient dinsdag te zien op SBS 9

Grootse romantische klassieker The English Patient dinsdag te zien op SBS 9
Ook te streamen via Amazon Prime

Kijktip :

Begin 1997 was de fantastische dramafilm The English Patient de grote winnaar bij de jaarlijkse Oscar-uitreiking: de film verzilverde maar liefst negen van de twaalf nominaties die werden ontvangen, waaronder die voor Beste Film. Dit meesterwerk is dinsdag te zien op SBS 9 en je kunt The English Patient streamen via onder meer Amazon Prime.

Het verhaal
In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog stort de Canadese verpleegster Hana zich volledig op de verzorging van een zwaargewonde Engelse patiënt die zijn geheugen is kwijtgeraakt. Wanneer zij hem voorleest uit Herodotus, zijn enige boek, dwalen zijn gedachten af en herinnert hij zich de excentrieke graaf Almásy. Hij leidde in Egypte een woestijnexpeditie, waaraan ook de welgestelde Brit Geoffrey Clifton en zijn mooie echtgenote Katharine deelnamen. Wat hebben zij gemeen met de Engelse patiënt en met de notoire dief Caravaggio, die met zijn komst de rust in het Toscaanse klooster verstoort?

Oscarregen
The English Patient was in 1996 één van de meest prestigieuze films van het jaar en dat vertaalde zich naar de Oscaruitreiking. Daar houden ze wel van een historisch epos. De film won maar liefst negen Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Regie (Anthony Minghella) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Juliette Binoche, die Hana speelt). Ook de fantastische hoofdrolspelers Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas werden genomineerd, maar zij vielen buiten de prijzen (ze verloren van respectievelijk Geoffrey Rush voor Shine en Frances McDormand voor Fargo).

Beoordeling Gids.tv: ★★★★
Deze epische film is dan ook meeslepend en ontroerend, met prachtige beelden van de Sahara-woestijn, schitterende sets en kostuums en een hartverscheurend verhaal, dat werd gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Ondaatje. Naast Fiennes, Scott Thomas en Binoche zijn ook geweldige acteurs als Willem Dafoe, Colin Firth en Jürgen Prochnow te zien in The English Patient. Het geheel wordt afgemaakt met de fraaie muziek van Gabriel Yared, die ook werd bekroond met een Oscar.

The English Patient (1996) wordt beoordeeld met een 7,4 op IMDb en is op dinsdag 30 juni om 20.30 uur te zien op SBS 9. Lees hier op welk kanaal SBS 9 te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV