Angstaanjagende thriller Midnight Express vrijdag te zien op Veronica

Angstaanjagende thriller Midnight Express vrijdag te zien op Veronica
Klassieker ook te streamen via Google Play en iTunes

Kijktip :

Voordat Oliver Stone een succesvolle regisseur werd, met films als Platoon (1986) en JFK (1991), schreef hij al uitstekende scenario's voor verschillende klassiekers. Met het scenario van de angstaanjagende thriller Midnight Express won hij zelfs een Oscar. Deze film is vrijdag te zien op Veronica en je kunt Midnight Express streamen via onder meer Google Play en iTunes.

Het verhaal
Midnight Express vertelt het waargebeurde verhaal over de Amerikaan Billy Hayes, die op 6 oktober 1970 wordt gearresteerd nadat hij drugs uit Turkije wilde smokkelen. Hij krijgt een gevangenisstraf van vier jaar en twee maanden. Hayes wordt naar de Turkse Sağmalcılar-gevangenis gestuurd, waar hij zijn straf zal gaan uitzitten. Na zijn aankomst raakt hij al snel bevriend met twee andere Amerikaanse gevangenen, en ze bedenken een ontsnappingsplan. Ondertussen wordt meer en meer duidelijk dat de Turken het niet zo nauw nemen met de wetten.

Ondraaglijke spanning
Vanwege het feit dat deze film werd gebaseerd op een waargebeurd verhaal, krijgt de ondraaglijke spanning een hele andere lading. Met de wetenschap dat iemand alle mensonterende omstandigheden die we in Midnight Express te zien krijgen écht heeft meegemaakt, is de film misschien wel angstaanjagender dan menig horrorfilm. Ook vandaag de dag staat Turkije bekend om zijn gruwelijke gevangenissen en onrechtvaardige rechtssysteem, maar in de jaren zeventig was deze situatie nog veel schrijnender - dat wordt wel duidelijk uit Midnight Express.

Oscarsucces
De film was in 1978 een groot succes in de bioscopen. Tegen een minimaal budget van zo'n twee miljoen dollar haalde de film 35 miljoen dollar op in de bioscopen. Ook de critici waren zeer te spreken over de film. Niet alleen won scenarist Oliver Stone een Oscar voor zijn aangepaste scenario, ook de Italiaanse discokoning Giorgio Moroder kreeg een beeldje voor zijn pulserende muziek. Verder werd Midnight Express geomineerd voor de Oscars voor Beste Film, Beste Regie (Alan Parker), Beste Mannelijke Bijrol (John Hurt) en Beste Montage.

Midnight Express (1978) wordt beoordeeld met een 7,6 op IMDb en is op vrijdag 31 juli om 20.30 uur te zien op Veronica.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV