Nieuwsuur: Wim de Bie overleden gemist? | Gids.tv

Nieuwsuur: Wim de Bie overleden gemist?
Nieuws

NPO 2
2023-03-27 21:30:00
Actueel

Uitzending van Nieuwsuur gemist? Bekijk hieronder de onderwerpen van Nieuwsuur van maandag 27 maart.

Aartsvader van de tv-satire overleden
Televisiemaker Wim de Bie is op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ernstig ziek.

Samen met Kees van Kooten vormde hij jarenlang een duo op radio en televisie. In programma's als Het Simplisties Verbond, Koot en Bie en Keek op de Week gaven ze commentaar op het nieuws en speelden ze typetjes.

Via hun satire verrijkten ze de Nederlandse taal met woorden en uitdrukkingen als 'regelneef', 'doemdenken' en 'mozes kriebel'. Taalhistoricus Ewoud Sanders schreef er een boek over en is vanavond te gast.

Israëliërs weer de straat op
Na maanden van onrust en protesten ziet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voorlopig af van de omstreden juridische hervormingen die onder meer de macht van het hooggerechtshof zouden inperken, melden Israëlische media op basis van regeringsbronnen.

Vanochtend stond een toespraak van de premier gepland maar die is uitgesteld, waarschijnlijk omdat ultrarechtse coalitiepartijen dreigen met het laten vallen van het kabinet als Netanyahu daadwerkelijk de plannen bevriest. Ondertussen stromen de straten van Jeruzalem vol, wachtend op een reactie van de premier. In de uitzending het laatste nieuws.

'Leefbaarheid dorpen onder druk'
Regio's, vooral aan de randen van het land, raken steeds meer achtergesteld ten opzichte van economisch sterke gebieden als de Randstad en de regio Eindhoven. Basisscholen sluiten, huisartsen verdwijnen, winkels gaan dicht en bushaltes worden opgeheven. Dat heeft grote gevolgen voor het gemeenschapsleven, staat in een rapport van verschillende adviesraden.

De Rijksoverheid moet de kwetsbare regio's versterken en de welvaart er vergroten, bijvoorbeeld door het verspreiden van overheidsdiensten en het aanwakkeren van woningbouwprojecten, zeggen de onderzoekers. Te gast is Jantine Kriens, vicevoorzitter van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur.

Bekijk deze aflevering van Nieuwsuur hier terug.

Bekijk hier alle video's en artikelen van Nieuwsuur

Nieuwsuur video's

Nieuwsuur TV-Nieuws