Briljant filmdrama Fanny and Alexander donderdag te zien op Canvas

Briljant filmdrama Fanny and Alexander donderdag te zien op Canvas
Meesterwerk van Ingmar Bergman

Kijktip :

De Zweedse regisseur Ingmar Bergman behoort tot de grootste namen uit de filmgeschiedenis, maar doordat veel van zijn films in de art house-cinema circuleerden bereikten ze zelden een groot publiek. Met zijn laatste grote meesterwerk Fanny and Alexander maakte Bergman één van zijn toegankelijkste werken. De film is donderdag te zien op Canvas.

Het verhaal
De film gaat over de twee titelpersonages, Fanny en Alexander. Zij zijn lid van de weelderige en kleurrijke familie Ekdahl in een Zweeds stadje, aan het begin van de twintigste eeuw. Hun ouders, Oscar en Emilie, beheren samen het lokale theater, en worden daarbij geholpen door Oscars moeder en broer. Als Oscar op vroege leeftijd sterft, trouwt de weduwe Emilie met een bisschop. Samen met de twee kinderen verhuizen ze naar een sobere en strenge kanselarij. Het is een verandering die grote gevolgen heeft en de kinderen diep ongelukkig maakt.

Must see
Ingmar Bergman begon al in de jaren veertig te werken als filmregisseur in Zweden. Hij was bijzonder productief en leverde bijna elk jaar wel een film af; zeker vanaf halverwege de jaren vijftig zijn het bijna zonder uitzondering fantastische films. Zoals gezegd bereikten ze niet vaak een breed publiek, maar met Fanny and Alexander lukte het Bergman wél. Het is dan ook een zeer toegankelijke film en niet zo zwaar als enkele van zijn eerdere films, zoals Persona (1966) en Cries and Whispers (1972). Voor elke cinefiel is dit een must see, want betere Europese films zijn er zelden gemaakt.

Fanny and Alexander (1982) wordt beoordeeld met een 8,1 op IMDb en is op donderdag 27 augustus om 21.30 uur te zien op Canvas. Lees hier op welk kanaal Canvas te vinden is bij jouw tv-aanbieder.

Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Briljant filmdrama Fanny and Alexander donderdag te zien op Canvas of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen