Heftige documentaire Aan het hart is maandag te zien op NPO 2

Heftige documentaire Aan het hart is maandag te zien op NPO 2
Wel of niet ingrijpen bij erfelijke hartziekte?

Kijktip :

Op maandag 7 september zendt NPO 2 de fascinerende, maar heftige documentaire Aan het hart uit. Hierin wordt een erfelijke hartziekte belicht vanuit het perspectief van de familieleden. Een groot aantal ethische dilemma's wordt aangeboord, bijvoorbeeld over erfelijk onderzoek, privacy, medische testen en of er wel of niet moet worden ingegrepen.

Documentaire Aan het hart gemist? Kijk de hele uitzending terug via Gids.tv.

Plotseling overlijden
Nadat haar jongste broer plotseling is overleden, wil Marian samen met haar broers onderzoek laten doen naar zijn dood en het overlijden van hun vader. De telgen van een boerengezin uit de Noordoostpolder willen voor eens en altijd uitsluitsel of er wellicht 'iets' in de familie zit. Is er sprake van een levensgevaarlijke hartziekte waar ze niets vanaf weten? Dat lijkt inderdaad het geval te zijn.

Gen
In 2010 ontdekken twee Groningse genetici het PLN-gen, dat een levensbedreigende hartaandoening veroorzaakt die vooral voorkomt in Friesland, Noord-Holland en... de Noordoostpolder. Deze erfelijke eigenschap blijkt verantwoordelijk voor de hartziekte in de familie van Marian. In gesprek met tientallen familieleden van Marian onderzoekt Mirjam Bartelsman de erfelijke 'last' die ze mogelijk dragen, en hun motivatie om daar wel of niet op in te grijpen.

De documentaire Aan het hart is op maandag 7 september om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire Aan het hart terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV