Donderdag in Zembla: problemen bij ouders van zorgintensieve kinderen

Donderdag in Zembla: problemen bij ouders van zorgintensieve kinderen
Meer dan de helft krijgt burn-out

Kijktip :

Een kind krijgen is voor veel ouders het mooiste wat er is, maar het brengt ook een flinke verantwoordelijkheid met zich mee. Wanneer er een zogenaamd 'zorgenintensief kind' geboren wordt, krijgen ouders het nóg zwaarder. Zembla onderzoekt tegen welke problemen zij aanlopen.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Burn-out
De cijfers zijn schrikbarend: meer dan de helft van de ouders met een zorgintensief kind krijgt een burn-out en ruim veertig procent ervaart relatieproblemen. Vanwege een handicap, stoornis of ziekte hebben zowel de kinderen als de ouders veel hulp nodig. De Jeugdwet stelt dat de gemeentes die ondersteuning moeten bieden, maar veel ouders weten niet eens waar ze recht op hebben. Soms raken ze verloren in het oerwoud van loketten en regelingen.

De Jonge
Minister Hugo de Jonge schreef het afgelopen jaar al in een brief aan de Tweede Kamer: "Kinderen en gezinnen ontvangen nog altijd niet tijdige en passende zorg en ondersteuning." Een voorbeeld uit de praktijk is Indy (5), de dochter van Peter en Esther. Door een chromosoomafwijking heeft ze epilepsie, ADHD, autisme en een ontwikkelingsachterstand. De ouders lopen op hun tandvlees, maar de gemeente treuzelt en Indy komt zelfs in een noodopvang terecht.

Zembla is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Donderdag in Zembla: problemen bij ouders van zorgintensieve kinderen of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen