Donderdag 24 september in Grote vragen: hoe vliegt een vogel?

Donderdag 24 september in Grote vragen: hoe vliegt een vogel?
Biomechanisch ingenieur David Lentink geeft antwoord

Kijktip :

Op donderdag 24 september is er weer een nieuwe aflevering te zien van het wetenschappelijke programma Grote vragen. Deze week spreekt presentator Rob van Hattum met biomechanisch ingenieur David Lentink om antwoord te krijgen op de vraag: "Hoe vliegt een vogel?"

Grote vragen gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Vliegen
Het is iets wat de mensheid al eeuwenlang fascineert: vliegen. Wij kunnen inmiddels terugvallen op allerlei manieren om te vliegen, van vliegtuigen tot paragliders en wat al niet meer. Maar op eigen kracht vliegen lukt een mens niet. David Lentink is hier ook al lang mee bezig, maar vooral op het gebied van vogels. In zijn lab vol windtunnels en lasers bij Stanford University legt hij de link tussen het vliegen van vogels en robotica.

Leonardo da Vinci
Lentink ontdekte dat vliegtuigmodellen van 25 jaar oud nog steeds vliegen als de beste. In Grote vragen zien we de aantekening van Leonardo da Vinci over de vliegkunst van vogels in Turijn, en Lentink bewondert de originele Codex on the Flight of Birds. Tot slot toont de wetenschapper zijn eigen lab, waar hij tot in de kleinste details onderzoek doet naar de manier waarop muspapegaaien en kolibries manoeuvreren, met turbulentie omgaan en vliegen.

Grote vragen is elke donderdag om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Grote vragen terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV