Recensie: The Social Dilemma laat de gevaarlijke kant van sociale netwerken zien

Recensie: The Social Dilemma laat de gevaarlijke kant van sociale netwerken zien
Angstaanjagende docu zeer populair op Netflix

Kijktip :

Sinds 9 september staat de documentaire The Social Dilemma op Netflix. Een leven zonder Facebook, Google, WhatsApp, Instagram en YouTube is bijna niet meer voor te stellen. Sociale media hebben de wereld prachtige dingen gebracht, maar er is ook een zeer gevaarlijke keerzijde. Lees hier de recensie van The Social Dilemma.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Verslavend, complottheorieën en nepnieuws
The Social Dilemma gaat over de enorme impact die een relatief klein aantal ingenieurs uit Silicon Valley, waar de meeste techbedrijven zitten, heeft op de manier waarop we in het dagelijkse bestaan denken, handelen en leven. Door sociale media gaan complottheorieën viral, ontwikkelen tieners ernstige mentale problemen en is er een enorme hoeveelheid aan desinformatie en nepnieuws te vinden. Het veroorzaakt chaos in de wereld, want we vertrouwen elkaar niet meer.

Acteur Skyler Gisondo in de documentaire 'The Social Dilemma'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½
Deze mix van documentaire en drama onderzoekt de verontrustende en levensgevaarlijke impact van sociale netwerken, met technische experts die zelf aan de bel trekken over hun creaties. Onder anderen de mede-uitvinder van de like-button op Facebook, Justin Rosenstein, en voormalig directeur van Pinterest Tim Kendall komen aan het woord. Het levert een urgente documentaire op, die misschien weinig nieuws brengt (eigenlijk wisten we dit wel), maar toch een 'eyeopener' kan zijn. Zij leggen uit waarom sociale media als doel hebben je te manipuleren en verslaafd te maken. Zo proberen ze ons gedrag te voorspellen, sturen en beïnvloeden. Uiteindelijk biedt The Social Dilemma weinig oplossingen; volgens sommige critici is het kwaad al geschied en kunnen sociale netwerken zelfs een bedreiging voor de mensheid zijn. Drieënhalve ster.

Cast
Naast Jeff Seibert (voormalig Twitter-manager) en Tristan Harris (voormalige topman van Pinterest) is ook acteur Skyler Gisondo (Booksmart) in deze film te zien. Deze documentaire is geregisseerd door Jeff Orlowski (Chasing Ice).

The Social Dilemma is vanaf 9 september 2020 op Netflix te zien. Genre: Documentaire, Drama. Tijdsduur: 94 minuten. IMDb-score: 7,9.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Recensie: The Social Dilemma laat de gevaarlijke kant van sociale netwerken zien of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen