Zondag 27 september in Tegenlicht: de weg van retourpakketten

Zondag 27 september in Tegenlicht: de weg van retourpakketten
Welke weg leggen onze pakketjes af?

Kijktip :

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit: online bestellingen die niet bevallen terugzenden naar het bedrijf van herkomst. Maar welke weg leggen de pakketjes eigenlijk af zodra we ze weer overdragen aan de postbezorgers? In de aflevering van zondag 27 september gaat Tegenlicht op onderzoek uit.

Tegenlicht gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Schaduwkanten
Voor de consument is het online shoppen zo eenvoudig als wat, maar al het bestellen en terugsturen van producten heeft ook een schaduwkant. Tegenlicht volgt het traject dat start bij de afdeling 'retouren' en verkent zo de minder fraaie aspecten van e-commerce. Want Nederland is toch echt de koploper van Europa als het gaat om het retourneren van aankopen.

Milieubelasting
Bijna dertien procent van alle online aankopen gaat weer terug naar de webwinkels, en uiteraard is dat niet écht gratis; iemand zal het prijskaartje voor de logistiek moeten betalen. Daarnaast is ook de milieubelasting van de eindeloos heen en weer rijdende bezorgbusjes enorm. Het is vaak zelfs duurder om een geretourneerd product weer klaar voor de verkoop te maken, dan om het door te verkopen aan een opkoper, of het te versnipperen, te verbranden of weg te gooien.

Tegenlicht is elke zondag om 22.10 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Tegenlicht terugkijken bij Gids.tv.

Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Zondag 27 september in Tegenlicht: de weg van retourpakketten of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen