Uitzending Floortje in verscheurd Jemen op tv

Uitzending Floortje in verscheurd Jemen op tv
Onderduiken tijdens oorlogssituatie

Kijktip :

In de tweede aflevering van Floortje naar het einde van de wereld moet Floortje Dessing onderduiken voor de vuurgevechten in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Ze was daar op bezoek bij de Mexicaanse Gisela, die voor het Rode Kruis gevangenen bijstaat.

Tijdens de eerste anderhalve dag van haar bezoek in Sanaa spreekt Floortje met Gisela over het dagelijks leven in het oorlogsgebied. Dan breekt een hevig vuurgevecht los bij de compound van het Rode Kruis, waar Floortje op bezoek is. Ze moeten daar schuilen in de kelders en kunnen na 48 uur worden geëvacueerd.

Floortje Dessing ondergedoken in de kelder van het Rode Kruis

Dessing: "Dit is de moeilijkste reis geweest die ik ooit heb gemaakt. Ondanks alle goede voorbereidingen en het wel afgewogen risico veranderde de situatie plotseling radicaal. Zo dicht had ik nog nooit bij het strijdtoneel gezeten. De aflevering is daardoor onverwacht veel persoonlijker geworden dan normaal, maar het draait om Gisela, waar ik grenzeloos veel respect voor heb. Om de mensen in Jemen te kunnen helpen neemt zij alle restricties op de koop toe. Ik ben heel blij dat we, met grote dank aan Het Rode Kruis, onder deze omstandigheden toch een uitzending hebben kunnen maken en daarmee aandacht kunnen vragen voor de humanitaire ramp waar de bevolking van Jemen al jaren mee te kampen heeft."


In de uitzending is te zien hoe Floortje na een week wachten aan de grens eindelijk Jemen in mag. De mensen van het Rode Kruis en Floortje zelf hebben de uitzending gefilmd met telefoons en een in Jemen gehuurde camera. De cameraman kreeg namelijk geen visum om het land binnen te komen. Floortje en Gisela bezoeken de oude stad van Sanaa en komen apart van elkaar vast te zitten in de schuilkelder. Floortje spreekt daarom na de reis nog met Gisela af in Zwitserland, waar ze op dat moment is.

Deze aflevering van Floortje naar het einde van de wereld is donderdag om 21:30 uur te zien op NPO 1.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Uitzending Floortje in verscheurd Jemen op tv of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:
Tags: ramp, vuurgevecht, uitzending, gevangenen, camera, zwitserland, sana'a, jemen, rode kruis, bevolking, cameraman, visum, onderduiken, dagelijks leven, schuilkelder, schuilen, floortje dessing, npo 1, bnnvara, stad, reis, hoofdstad


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV