Zaterdag in Andere Tijden special: de geschiedenis van The Netherlands Carillon

Zaterdag in Andere Tijden special: de geschiedenis van The Netherlands Carillon
Geschenk na Tweede Wereldoorlog

Kijktip :

Op zaterdag 17 oktober is er een speciale uitzending van Andere Tijden te zien op NPO 2, waarin de geschiedenis van The Netherlands Carillon wordt verteld. Dit was een dankbaarheidsgeschenk van ons land aan de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog. Het werd omgeven door zowel blunders als vakmanschap.

Andere Tijden gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Ruzies
Met het instrument van 49 klokken werd de harmonische houding van Nederland ten opzichte van andere landen gesymboliseerd. Er zaten echter nogal wat haken en ogen aan het geschenk: van vals klinkende en ontbrekende klokken tot ruzies over betalingen en lobbyende ambassadeurs. Onderzoeker Diederik Oostdijk neemt ons mee langs de bijbehorende documenten en betrokkenen. Een goed moment, want de klok is sinds december 2019 terug in Nederland voor restauratie.

Vakmanschap
Het is tijd om de klokken van het carillon voor eens en voor altijd goed te stemmen. Dat vergt een schitterend staaltje vakmanschap bij 's werelds grootste klokkengieterij. Het Amerikaanse deel van de restauratie - de klokkentoren - blijkt echter veel duurder uit te vallen dan verwacht, en de geplande terugtocht van de klokken per schip naar Amerika gaat niet door. De Amerikanen zoeken naarstig naar fondsen en ondertussen staan de klokken werkloos te wachten in Nederland. Het is een nieuw hoofdstuk in de rumoerige geschiedenis van The Netherlands Carillon.

De Andere Tijden special over The Netherlands Carillon is op zaterdag 17 oktober om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Zaterdag in Andere Tijden special: de geschiedenis van The Netherlands Carillon of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier