Donderdag 22 oktober in Zembla: Schokkend onderzoek naar biologische kip

Donderdag 22 oktober in Zembla: Schokkend onderzoek naar biologische kip
Wat ging er mis met kipexperiment in 2005?

Kijktip :

Zembla onderzoekt in de aflevering van donderdag 22 oktober het kippenexperiment uit 2005, waarin werd onderzocht of biologisch eten nu wel of niet gezonder is. Voor het eerst komt naar buiten welke opmerkelijke dingen achter de schermen plaatsvonden. De aflevering is om 20.25 uur op NPO 2.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Conflict
Veel consumenten kiezen voor biologisch omdat ze denken dat dat gezonder is. Maar daarover is al jaren veel discussie. In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder?

Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen 'gangbaar' geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een groot conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

Achter de schermen
De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld.

Zembla is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV