Vooruitblik: wie worden de winnaars van de Golden Globes?

Vooruitblik: wie worden de winnaars van de Golden Globes?
De kanshebbers op een rijtje

Nieuws :

De Golden Globes: het Hollywoodfeestje waar de alcohol rijkelijk vloeit en de grappen altijd snoeihard zijn. Dit jaar zal de teneur anders zijn door de nasleep van #MeToo. Maar, ook belangrijk, welke films en acteurs gaan er met de prijzen vandoor?

De toonaangevende krant The Guardian zet de kanshebbers in de grootste categorieën op een rijtje. Overigens kunnen wij Nederlanders nog uitkijken naar enkele van deze films, aangezien nog niet alle genomineerde films hier zijn uitgekomen.

Beste film (drama)

 • Call Me by Your Name
 • Dunkirk
 • The Post
 • The Shape of Water
 • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

:[article:img](src:"bekijk-hier-de-trailer-van-the-shape-of-water.jpg" title:"Sally Hawkins in The Shape of Water")

De krant merkt op dat er, anders dan bij voorgaande edities, nu weinig consensus is over de winnaar. Elke film lijkt nog een grote kans te maken op een Globe. Guillermo del Toro’s The Shape of Water lijkt dan toch een nipte voorsprong te hebben. De romantische fantasiefilm gaat over het liefdesverhaal tussen een vrouw die niet kan praten en een experimenteel ‘monster’. Die mix sloeg kennelijk aan: critici gaven de film bijna unaniem goede scores.

Beste film (musical of comedy)

 • The Disaster Artist
 • Get Out
 • The Greatest Showman
 • I, Tonya
 • Lady Bird

:[article:img](src:"3504-jpg-w-1920-q-55-auto-format-usm-12-fit-max-s-9497117a017892541d06c79667fc8680.jpg" title:"Lady Bird")

In deze categorie springt Lady Bird eruit. Greta Gerwig, zelf natuurlijk ook actrice, regisseerde de film. Ook schreef ze het script. Lady Bird is een coming-of-age-film met Saoirse Ronan in de hoofdrol. Ze speelt de rol van Christine ‘Lady Bird’ McPherson, een rebelse tiener in Sacramento (Californië) in de jaren 70. Ze staat op het punt af te studeren aan een conservatieve middelbare school en wil gaan studeren in New York. Alle herkenbare dingen die komen kijken bij een rebellerende puber die een grote stap gaat zetten, zitten in de film.

Beste acteur (drama)

 • Timothée Chalamet, Call Me by Your Name
 • Daniel Day Lewis, Phantom Thread
 • Tom Hanks, The Post
 • Gary Oldman, Darkest Hour
 • Denzel Washington, Roman J Israel Esq

:[article:img](src:"6253-jpg-w-1920-q-55-auto-format-usm-12-fit-max-s-3b462ecbae81a18d960b10da78a14151.jpg" title:"Gary Oldman in Darkest Hour")

Twee Britse acteurs lijken de meeste kans te maken. Gary Oldman als Winston Churchill in Darkest Hour of Daniel Day Lewis als modeontwerper Reynolds Woodcock in Phantom Thread. Lewis staat bekend om zijn gelaagde en diepgravende rollen. Zo zou hij zich vaak op filmsets gedragen zoals zijn karakter dat ook zou doen, ook al is hij dan niet aan het filmen. Oldman lijkt volgens The Guardian de meeste kans te maken door zijn waarheidsgetrouwe vertolking van premier Winston Churchill in 1940.

Beste actrice (drama)

 • Jessica Chastain, Molly’s Game
 • Sally Hawkins, The Shape of Water
 • Meryl Streep, The Post
 • Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
 • Michelle Williams, All the Money in the World

:[article:img](src:"4896-jpg-w-1920-q-55-auto-format-usm-12-fit-max-s-db9fa3b3f973b88a04d2742648f0745c.jpg" title:"Frances Mcdormand in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri")

Frances McDormand springt eruit met haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, een zwarte komedie over een moord. Mcdormand speelt Mildred Hayes, een alleenstaande, gescheiden moeder van een dochter, Angela, die verkracht en vermoord werd. Ze raakt steeds gefrustreerder doordat het politieonderzoek maar niet vordert. Ze neemt het heft in eigen hand en laat drie billboards maken met de tekst: “Verkracht terwijl stervende. En nog steeds geen arrestaties”. Verschillende mensen gaan zich ermee bemoeien en de hele situatie loopt steeds verder uit de hand.

En verder...

Er zijn nog meer kanshebbers die er met een prijs vandoor gaan. Zo zijn de verwachtingen hoog voor Daniel Kaluuya. Mogelijk wint hij de prijs voor beste acteur in een musical- of comedyfilm voor Get Out, een horrorfilm die racisme op een scherpe en ingrijpende manier aankaart met een vleugje comedy. Daarnaast lijk Saoirse Ronan diezelfde prijs in de vrouwelijke categorie te pakken voor haar hoofdrol in Lady Bird. Vooral de manier waarop ze de gespannen, eenzame en verlangende kanten van haar karakter speelt, oogst lof bij de critici. Ze vinden het een eerlijke en gevoelige prestatie. Daarnaast maakt ook Christopher Plummer, die last-minute nog de rol van Kevin Spacey overnam, kans op een prijs in de categorie beste bijrol voor zijn vertolking van uitgever Getty in All The Money In The World. Volgens critici stal hij de show en was hij een perfecte match met zijn karakter.

:[article:img](src:"3067-jpg-w-1920-q-55-auto-format-usm-12-fit-max-s-7518ec71a3f183c97b466e29007da1ea.jpg" title:"Daniel Kaluuya in Get Out")

Alle ogen zijn dit jaar gericht op komiek Seth Meyers. Hij mag de avond aan elkaar praten. Waar de grappen normaal snoeihard zijn, zal er dit jaar ook een wat serieuzer tintje aan het spektakel zitten. Door #MeToo zal ook Meyers een manier moeten vinden om grappig te zijn zonder daarmee slachtoffers te kwetsen. Overigens gaan ook véél actrices gekleed in het zwart als een soort protest. De vrouwen startten de actie “Time’s Up” en willen hiermee aantonen dat er niet alleen in Hollywood maar ook in andere sectoren grensoverschrijdend gedrag voorkomt.

De registratie van de Golden Globe Awards is in de nacht van zondag 7 op maandag 8 januari live te zien op E! Entertainment vanaf 00:00 uur.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV