Donderdag in Zembla: ministerie op de hoogte van adoptiefraude

Donderdag in Zembla: ministerie op de hoogte van adoptiefraude
Opnieuw aandacht voor misstanden

Kijktip :

Voor de vierde keer in relatief korte tijd besteedt het onderzoeksprogramma Zembla aandacht aan misstanden rond adoptie in Nederland. In deze uitzending blijkt dat verschillende ministeries al jaren - soms zelfs sinds de jaren zeventig - op de hoogte zijn van adoptiefraude en -bedrog.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Vervalst
In drie vorige uitzendingen liet Zembla zien dat er al jarenlang op grote schaal in Nederland adoptiepapieren zijn vervalst. Er werden zelfs pasgeboren baby's uit ziekenhuizen geroofd en er bestonden heuse 'baby farms', waar baby's ten behoeve van adoptie op de wereld werden gezet. Begin dit jaar spande Dilani Butink, die in 1992 geadopteerd werd uit Sri Lanka, een rechtszaak tegen de overheid aan.

Biologische familie
Ook de papieren van Butink zijn vervalst, waardoor ze onmogelijk kan achterhalen wie haar biologische familie is. Ze verwijt de staat niet te hebben ingegrepen, maar ze verloor de zaak. Volgens de rechtbank is de kwestie verjaard, en de rechter baseerde haar oordeel onder meer op het feit dat het handelen van de staat niet 'verwijtbaar' zou zijn. Maar is dat wel zo? Zembla zoekt het uit.

Zembla is elke donderdag om 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Donderdag in Zembla: ministerie op de hoogte van adoptiefraude of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier