BNNVARA duikt voor documentaire in de wereld van illegale orgaanhandel

BNNVARA duikt voor documentaire in de wereld van illegale orgaanhandel
Donordrama over nierpatiënt

Nieuws :

In een nieuwe documentaire van omroep BNNVARA duiken de makers Joost van der Valk en Mags Gavan in het illegale circuit van de orgaanhandel door zich voor te doen als potentiële kopers. Ze dringen diep door in de wereld van tussenhandelaren, malafide artsen, advocaten en zien met eigen ogen hoe deze mensen misbruik maken van donoren die uit pure armoede bereid zijn hun nier af te staan.

Sterven omdat je op een te lange wachtlijst staat of illegaal een nier kopen in een land als India of Bangladesh? Dat is het duivelse dilemma waar veel nierpatiënten mee worstelen. In Nederland is een groot tekort aan donoren. Zo wachten er ieder jaar zeshonderd mensen op een nieuwe nier. Daarvan sterven er 75 doordat er voor hen niet op tijd een donornier beschikbaar is.

Bewijs van donorregistratie

Afgelopen jaar stemde de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid in met de nieuwe donorwet. In het wetsvoorstel van D66 wordt iedere volwassen Nederlander donor, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. De nieuwe wet moet meer donoren opleveren. Voorafgaand aan de stemming debatteert de Eerste Kamer hier op dinsdag 30 januari over. Een dag eerder zendt NPO 2 de documentaire Donordrama uit.

In de documentaire wordt de Nederlandse nierpatiënt Lammert gevolgd. Hij wacht al jaren tevergeefs op een nier en moet tot die tijd tien uur per dag, zeven dagen per week dyalyseren. De geringe beschikbaarheid van donoren stellen hem en andere nierpatiënten voor een onmogelijk dilemma. Indien zij ervoor kiezen om in India of Bangladesh illegaal een nier te kopen belanden zij in schimmige wereld van misbruik en uitbuiting, waarbij de straatarme donoren altijd het onderspit delven. Ze blijven berooid, verminkt en beschimpt achter.

Donordrama is op maandag 29 januari om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op BNNVARA duikt voor documentaire in de wereld van illegale orgaanhandel of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen