Ruben Terlou terug met reisserie Door het hart van China

Ruben Terlou terug met reisserie Door het hart van China
Vorige serie was enorm succes

Kijktip

Na het succes van Langs de oevers van de Yangtze uit 2016 is arts en fotograaf Ruben Terlou terug met een nieuw VPRO-reisprogramma: Door het hart van China. De programmamaker, die de Chinese taal spreekt, reist van noord naar zuid en bezoekt zowel stad als platteland, op zoek naar de 'gewone Chinees'.

Zo is Terlou erbij wanneer enkele opgeschoten Mongoolse boeren een paardenrace houden op de droge graslanden, maar ook wanneer een alleenstaande man op het platteland van Shaanxi wordt begraven met de nodige bijgelovige rituelen. In De Wereld Draait Door van donderdag vertelde hij daarover: "Hij was alleenstaand, dus werd er na zijn dood nog een vrouw voor hem ‘gekocht’ zodat hij niet alleen begraven zou worden. Dat is toch mooi?"

Bron: VPRO

Ook bezoekt hij een Chinese vlogster. Een jonge vrouw met een universitaire opleiding. Terlou vindt de vlogs zelf, die zich afspelen in kleine, versierde ruimtes, maar oppervlakkig. De vlogster zelf was dat allerminst. "Ze livestreamt de hele dag door in één kleine ruimte en ontvangt cadeautjes. Het lijkt een wat eenzaam bestaan, en dat erkent de vrouw ook. Toch geeft het constante vloggen haar ook een boost; er kijken duizenden mensen naar haar. Dat geeft haar het gevoel dat ze bestaat."

Digitale technologie lijkt eindelijk ook meer door te dringen binnen de Chinese cultuur, zo erkent Terlou. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor homoseksuele Chinezen, waar de online-wereld een soort uitlaatklep voor is. Ook brengt de arts-fotograaf een bezoek aan een lugubere straat: 'de Kankerstraat'. "Daar zitten allemaal hostels die overbevolkt worden door kankerpatiënten." Ook verbaasde hij zich over enkele ziekenhuizen. "Die waren overvol. Zo bezochten we een ziekenhuis waar elke dag wel drieduizend mensen bekeken worden. Er kijken héél veel mensen naar scans en slecht nieuws wordt zo verteld waar iedereen bijstaat."

Bron: VPRO

Terlou en zijn team stelden voor deze tweede serie als doel om de gewone Chinees in beeld te brengen. Ook vonden ze het belangrijk om nieuwe onderwerpen aan te snijden "die we in de vorige serie niet aandurfden". De gesprekken met inwoners vond terlou ontroerend. "Ik was blij dat ik zelf ook die momenten van ontroering had. Dat vind ik cruciaal. Als je die ontroering hebt, weet je dat je contact maakt met mensen. Ik ben blij dat we die mensen die in een moeilijke positie zitten, een podium kunnen geven."

Door het hart van China is vanaf 14 januari elke zondagavond om 20:15 uur te zien op NPO 2.

Tags: china, ruben terlou, yangtze-rivier, vpro, mandarijns, yangtze, reisprogramma, door het hart van china

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »