Vanavond op tv: Lion & De strijd om het Binnenhof

Vanavond op tv: Lion & De strijd om het Binnenhof
De tv-tips van Gids.tv voor vrijdag 15 januari

Kijktip :

Vrijdagavond is de bekroonde waargebeurde dramafilm Lion, met Dev Patel en Nicole Kidman, weer eens te bewonderen op tv. Ook kun je genieten van de start van seizoen 9 van Agatha Christie's Poirot en van de tweede aflevering van De strijd om het Binnenhof. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor vrijdag 15 januari.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Nieuw: Joanna Lumley's Hidden Carribean

NPO 2
19:50 uur

De reisdocumentaire Joanna Lumley’s Hidden Caribbean is op twee vrijdagen om 19:50 uur te zien op NPO 2. Hierin reist Joanna Lumley door Cuba en Haïti, twee van de meest raadselachtige landen in het Caribisch gebied, op zoek naar de verborgen juweeltjes.

Boksster
Joanna begint haar avontuur in Havana in een boksschool met een van de nieuwe vrouwelijke bokssterren van Cuba. Ze loopt door de stad met een jonge Cubaan en hoort hoe het is om vandaag de dag in Cuba te wonen.

Revolutie
Daarna bezoekt ze de sterren van het cabaret in het National Hotel, dat dateert uit de tijd van vóór de revolutie. Joanna gaat ook naar het kleine stadje Hershey, gebouwd op het succes van de suikerindustrie.

Rumba
Daarnaast bezoekt ze het graf van Che Guevara, voordat ze op weg gaat naar het favoriete strand van Hemingway. Genietend van de rumba, pina colada's, muziek en dans van Cuba eindigt Joanna deze aflevering in Santiago de Cuba, de geboortestad van Fidel Castro.


Agatha Christie's Poirot: start seizoen 9

RTL 8
20:29 uur

Vanaf vanavond is seizoen negen van de Engelse detectiveserie Agatha Christie's Poirot de komende vrijdagen met dubbele afleveringen vanaf 20:30 uur te zien op RTL 8. De afleveringen waren in 2003/2004 voor het eerst op tv.

Contact
In de seizoensopening 'Five little pigs' neemt de 21-jarige Lucy contact op met Poirot. Haar moeder, Caroline, werd dertien jaar eerder ter dood veroordeeld voor de moord op Lucy's vader.

Brief
Op de avond dat het vonnis werd voltrokken, schreef Caroline een brief waarin ze verklaarde onschuldig te zijn. Lucy wil de waarheid weten en vraagt Poirot de zaak nog eens te bekijken.

Reconstructie
Poirot ondervraagt vijf mensen die ten tijde van de moord in de buurt waren en maakt een reconstructie.


Dramafilm: Bridge of Spies

NET 5
20:30 uur

Na ruim veertig jaar in het vak had Steven Spielberg in 2015 niets meer te bewijzen, maar toch gooide hij opnieuw hoge ogen met de sfeervolle spionagethriller Bridge of Spies. Zoals zo vaak in Spielbergs films vertolkte Tom Hanks de hoofdrol in deze prachtige film, die je vrijdag kunt bewonderen op Net5.

Verhaal
Het is het waargebeurde verhaal rondom James Donovan. James is een succesvolle advocaat die gerekruteerd wordt door de CIA om een haast onmogelijke missie uit te voeren. Hij moet onderhandelen over de vrijlating van een door de Russen gevangen genomen Amerikaanse piloot.


Dramafilm: Lion

NPO 3
22:15 uur

De Brits-Indiase acteur Dev Patel werd een wereldster dankzij Oscarwinnaar Slumdog Millionaire (2008) en in 2016 keerde hij - met veel succes - terug op Indiase bodem voor het prachtige en aangrijpende filmdrama Lion. Deze film is vrijdag te zien op NPO 3.

Verhaal
Lion vertelt het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als vijfjarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert, ver weg van zijn thuis en familie. Na wekenlang in zijn eentje te overleven wordt hij opgenomen in een weeshuis en later geadopteerd. Op zijn dertigste gaat Saroo op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen naar Calcutta, tot hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.


De strijd om het Binnenhof: Johan van Oldenbarnevelt

NPO 2
22:20 uur

In de tweede aflevering van het geschiedenisprogramma De strijd om het Binnenhof gaat het over Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619), die geldt als de eerste grote staatsman van de Nederlanden.

Landsadvocaat
Ruim dertig jaar, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, is Van Oldenbarnevelt landsadvocaat en raadpensionaris van de Staten van Holland. Zij aan zij met Maurits van Oranje strijdt hij voor de onafhankelijkheid.

Schavot
Maar dan ontstaat er een breuk in hun relatie. Van Oldenbarnevelt vindt zijn vernederende einde op het schavot op het Binnenhof. Pierre Bokma speelt in het geacteerde deel van deze aflevering de rol van Johan van Oldenbarnevelt.Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Vanavond op tv: Lion & De strijd om het Binnenhof of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV