Zondag in Tegenlicht: technologie als nieuwe concurrent van religie

Zondag in Tegenlicht: technologie als nieuwe concurrent van religie
Zingeving in het techtijdperk

Kijktip :

Zondagavond (24 januari) staat de strijd tussen godsdienst en technologie centraal in Tegenlicht. Religie heeft er namelijk een nieuwe concurrent bij: dataïsme. Techjunkies dromen van een programmeerbaar paradijs, waarin kunstmatige intelligentie ons geluk en het eeuwige leven schenkt.

Tegenlicht gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Alleenrecht
Centraal in deze aflevering staat de zoektocht naar zingeving in het techtijdperk. Vroeger waren het religies die het alleenrecht op de hemel hadden, maar die tijd ligt inmiddels achter ons. Het dataïsme is de nieuwste concurrent van de godsdiensten. Het komt voort uit de overtuiging dat alles, ook het leven zelf, uiteindelijk niets meer is dan data.

Toekomst
In Tegenlicht wordt onderzoek gedaan naar de invloed van dataïsme op de toekomst, in het bijzonder de toekomst van religie en spiritualiteit. Kan het ons, naast tal van praktische zegenigen, ook zingeving bieden? Filmmaker Hans Busstra verliet als gereformeerde domineeszoon de kerk en duikt nu in de wereld van het dataïsme.

Tegenlicht is elke zondag rond 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Tegenlicht terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Zondag in Tegenlicht: technologie als nieuwe concurrent van religie of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier