Julio Poch in Jinek over acht jaar onterechte gevangenschap

Julio Poch in Jinek over acht jaar onterechte gevangenschap
Voormalig Transavia-piloot doet verhaal

Actueel

Na acht jaar in de gevangenis gezeten te hebben werd voormalig Transavia-piloot Julio Poch afgelopen 29 november vrijgesproken. Het vonnis luidde: Poch was niet betrokken bij de dodenvluchten in Argentinië ten tijde van het militaire regime tussen 1976 en 1983. In de talkshow Jinek vertelt Poch voor het eerst zijn verhaal samen met zijn dochters Mariana en Alejandra.

Jarenlang leefde de familie met de verwoestende spanning van een levenslange straf boven het hoofd van Poch. Hij zou in 2003 tijdens een etentje op Bali met zijn collega-piloten hebben gesproken over zijn betrokkenheid bij de dodenvluchten. Eén van zijn collega’s deed daar twee jaar later melding van bij zijn leidinggevende, die vervolgens aangifte deed bij Justitie. De zaak werd in 2008 overgedragen aan Argentinië.

Julio Poch

Op verzoek van Argentinië werd Poch op 22 september 2009 gearresteerd op het vliegveld van Valencia. De arrestatie was het begin van een lang en slepend proces, waarbij Poch verdacht werd van dertig doden. Advocatenechtpaar Geert-Jan en Carry Knoops stonden Poch jarenlang belangeloos bij. Zij zijn ook te gast om de juridische aspecten van de zaak verder toe te lichten.

Het interview met Julio Poch en familie is dinsdag te zien bij Jinek om 23:00 uur op NPO 1.

Tags: vliegveld, aangifte, bali, justitie, interview, arrestatie, rechtszaak, gevangenis, piloot, vonnis, regime, julio poch, spanning, valencia, dodenvluchten, transavia, proces, jinek, familie, npo 1

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »