Nieuw seizoen Zembla start donderdag met uitzending over bodemschade door landbouw

Nieuw seizoen Zembla start donderdag met uitzending over bodemschade door landbouw
Bodem uitgeput door overmatig gebruik

Kijktip :

Vanaf donderdag 28 januari is het onderzoeksjournalistieke programma Zembla weer terug op NPO 2 met een nieuw seizoen. Deze reeks reportages wordt afgetrapt met een aflevering die in het teken staat van de uitgeputte bodem als gevolg van de landbouw.

Zembla gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Boerenland
Zembla neemt een kijkje op het boerenland, dat er in Nederland niet best aan toe is. Dat komt niet alleen door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar is ook een gevolg van de toename van het aantal dieren en hoge opbrengsten per hectare. De desastreuze gevolgen van de intensieve landbouw voor de bodemvruchtbaarheid worden steeds duidelijker. Dat blijkt wel als wormenonderzoeker Jeroen Onrust zijn schop in het Friese maisland steekt.

Systeem veranderen
Het resultaat: slechts één kleine worm. Het systeem in Nederland zal radicaal moeten veranderen als we ook toekomstige generaties nog genoeg te eten willen bieden. Er zijn genoeg boeren die over willen stappen naar biologische landbouw, maar ze zeggen dat hun bank en zuivelcoöperatie deze overgang blokkeren. Zembla gaat op zoek naar de verantwoordelijken voor de uitgputte bodem in ons land.

Het nieuwe seizoen van Zembla is vanaf donderdag 28 januari wekelijks om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Zembla terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Nieuw seizoen Zembla start donderdag met uitzending over bodemschade door landbouw of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier