Documentaire Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij maandag te zien op NPO 2

Documentaire Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij maandag te zien op NPO 2
Achter de schermen bij slavernijtentoonstelling

Kijktip :

Maandagavond (15 februari) is de prachtige documentaire Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij te zien op NPO 2. Tegenwoordig is er veel aandacht voor het leed en de gevolgen van de slavernij over de hele wereld. Ook in Nederland ontkomen we er niet aan het verleden in de ogen te kijken.

Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Tentoonstelling
Filmmaker Ida Does laat in deze documentaire zien hoe pijnlijk en wrang, maar ook helend en bevrijdend het samenstellen van een slavernijtentoonstelling kan werken. Ze volgt daarvoor senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega's. Die zoeken maar liefst drie jaar lang naar verzwegen verhalen over de zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

Inbreng
Voor de eerste keer in haar geschiedenis richt het Rijksmuseum de blik op het Nederlandse slavernijverleden in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië. Dankzij de inbreng van mensen met roots in deze gebieden wordt niet alleen het hele verhaal verteld, maar komt er ook een pijnlijke geschiedenis aan de oppervlakte.

De documentaire Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij is op maandag 15 februari om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de documentaire Nieuw licht: het Rijksmuseum en de slavernij terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV