Woensdag in Andere Tijden: oud-militairen over strijd in Nieuw-Guinea

Woensdag in Andere Tijden: oud-militairen over strijd in Nieuw-Guinea
Neerlands laatste oorlog

Kijktip :

Woensdagavond is er weer een nieuwe aflevering van Andere Tijden te zien op NPO 2. Deze week duiken we in een pijnlijke episode uit de recente Nederlandse geschiedenis: de strijd in Nieuw-Guinea (1961-1962). Oud-militairen, onder wie Arie Langenberg, vertellen over hun ervaringen.

Andere Tijden gemist? Kijk alle afleveringen terug via Gids.tv.

Indonesië
Na de bloedige politionele acties en de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië vanaf het einde van de jaren veertig leek de rust in Zuidoost-Azië begin jaren zestig teruggekeerd. Toch wilde Nederland nog krampachtig vasthouden aan Nieuw-Guinea als uitvalsbasis onder autonoom gezag van de bevolking. Dit was tegen de wil van Indonesië en dus vonden er opnieuw hevige gevechten plaats.

Diplomatiek
Hier werd veel minder ruchtbaarheid aan gegeven in Nederland en uiteindelijk werd de kwestie diplomatiek opgelost. Nederland trok zich terug, maar de voor de militairen die er destijds vochten voelt het nog steeds alsof ze de Papoea's in de steek hebben gelaten. Marinier John Wilms hijst jaarlijks op 1 december de Papoea-vlag. Ook de 23-jarige Julia Jouwe, oprichter van Young Papua Collective, heeft zo'n vlag. Vanuit Nederland strijdt ze voor een onafhankelijk Papoea.

Andere Tijden is wekelijks rond 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Andere Tijden terugkijken bij Gids.tv.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Woensdag in Andere Tijden: oud-militairen over strijd in Nieuw-Guinea of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier