Herdenking 80 jaar na de Februaristaking donderdag live te zien op NPO 1

Herdenking 80 jaar na de Februaristaking donderdag live te zien op NPO 1
Belangrijke verzetsdaad tijdens Tweede Wereldoorlog

Kijktip :

Op 25 februari is het precies tachtig jaar geleden dat de Februaristaking werd uitgeroepen in Amsterdam. Het is één van de bekendste verzetsdaden uit de Tweede Wereldoorlog. De NOS doet op donderdagmiddag live verslag van de herdenking bij De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

80 jaar na de Februaristaking gemist? Kijk de hele herdenking terug via Gids.tv.

Razzia's
In februari 1941 was de Februaristaking een reactie op de eerste razzia's die in Amsterdam werden uitgevoerd door de nazi's, waarbij zo'n vierhonderd Joodse stadgenoten werden opgepakt. De represailles van de Duitse bezetter waren keihard: stakingsleiders werden geëxecuteerd en burgemeester De Vlugt werd ontslagen en vervangen door een burgervader die wél aanhanger was van het nieuwe regime.

Femke Halsema
Omdat het coronavirus nog altijd ons land woedt is de herdenking in Amsterdam niet openbaar en alleen te volgen bij de NOS op NPO 1. Tijdens de herdenking worden kransen gelegd en zijn er toespraken, onder meer van de huidige burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. In de uitzending praat Rob Trip met historica Annet Mooij, die onderzoek deed naar de geschiedenis van de staking én de herdenking ervan.

De herdenking 80 jaar na de Februaristaking is op donderdag 25 februari om 16.30 uur live te zien op NPO 1. Je kunt daarna de herdenking 80 jaar na de Februaristaking terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Herdenking 80 jaar na de Februaristaking donderdag live te zien op NPO 1 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier