The Tale gooit hoge ogen op Sundance filmfestival

The Tale gooit hoge ogen op Sundance filmfestival
Gevoelig verhaal over seksueel misbruik is een 'mijlpaal'

Nieuws :

Documentairemaker Jennifer Fox (Beirut: The Last Home Movie) schreef en regiseerde haar eerste speelfilm, en doet dat met een hartverscheurend, waargebeurd verhaal over haar verschrikkelijke verleden. Vroeger werd Fox namelijk misbruikt door een hardloopcoach en zijn partner, een paardrijinstructeur. De film ging in première op het Sundance filmfestival in Amerika en kreeg vooral lovende recensies.

Zo noemt Buzzfeed The Tale misschien wel de "belangrijkste film van het jaar", mede ook door #MeToo en #TimesUp, twee campagnes die seksueel misbruik en grensoverschrijdend gedrag aankaarten. "The Tale is gedrufd, soms zelfs magnifiek en tegelijkertijd héél pijnlijk om naar te kijken." Ook Matt Goldberg, recensent van Collider, is lovend. "Dit is een van de meest gedurfde en intelligentste films die ik ooit heb gezien."

Hoofdrolspeelster Laura Dern (Star Wars: The Last Jedi) vertolkt Fox. Na een dringend telefoontje van haar moeder (Ellen Burstyn), die een verhaal van Fox vindt waarin ze schrijft over haar 'relatie' met hardloopcoach Bill (Jason Ritter) en zijn partner Mrs. G (Elizabeth Debicki), komt haar verleden langzaam maar zeker terug. Het blijkt namelijk geen relatie te zijn geweest - de toen 13 jaar oude Fox werd seksueel misbruikt door Bill en Mrs. G. Door achter het verontrustende verhaal aan te gaan, en door de confrontatie te zoeken, komt Fox er langzaam maar zeker achter wat voor verschrikkelijks er daadwerkelijk is gebeurd toen ze nog jong was.

De film speelt met verschillende structuren. Zo zie je ook een jongere versie van Fox (gespeeld door Isabelle Nélisse) en haar coaches. Die komen ook weer terug, nu ze wat ouder zijn. Zo speelt John Heard (Home Alone) de oudere Bill en vertolkt Frances Conroy (The Mist) een ouder geworden Mrs. G.

"Fox' verhaal laat je gechoqueerd achter. Het maakt je verdrietig, benauwd én boos. Tegelijkertijd ben ik dankbaar dat ze het met ons wilde delen", aldus Collider. Het Amerikaanse Variety noemt The Tale een "mijlpaal" die "niet op een beter moment had kunnen komen". Ook The Guardian prijst de film met unieke teksten: "Zou Jennifer Fox het als een compliment zien als ik vertel dat haar film me bijna liet kotsen? Want dat gevoel krijg ik omdat deze opmerkelijke prestatie zo verdomde effectief is." The Guardian refereert hiermee aan vrij lugubere scènes van Fox die op 13-jarige leeftijd wordt misbruikt. Ook waarschuwen ze voor controversiële teksten van misbruiker Bill. "Ik wil die teksten in deze review niet eens herhalen."

"Ik wil dat meer mensen The Tale te zien krijgen omdat het zo innovatief, eerlijk en belangrijk is. Het is een absolute mijlpaal. En Laura Dern speelt fantastisch", zo concludeert The Gaurdian. "Maar ik weet zeker dat ik hem nooit meer ga kijken."

The Tale zoekt momenteel nog naar een distributeur. Gezien de recensies, zal dat waarschijnlijk niet lang duren. Wel is hierdoor nog geen releasedatum gepland. Houd Gids.tv in de gaten voor meer informatie hierover.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op The Tale gooit hoge ogen op Sundance filmfestival of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier