Seksschandaal Kevin Spacey kost Netflix miljoenen

Seksschandaal Kevin Spacey kost Netflix miljoenen
Netflix maakt ondertussen wel een ongekende groei door

Nieuws

Netflix heeft 39 miljoen dollar moeten afschrijven als gevolg van seksschandalen met diverse sterren uit shows van de streamingservice. Dat maakte het bedrijf maandag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De streamingservice noemde bij de mededeling geen namen. Grootste kostenpost lijkt echter Kevin Spacey. De 58-jarige acteur was de hoofdrolspeler in de laatste vijf seizoenen van de immens populaire Netflix-productie House of Cards. Eind vorig jaar kwam Spacey in opspraak, toen hij ervan beschuldigd werd seksuele handelingen met een minderjarige jongen te hebben uitgevoerd. Andere beschuldigingen volgden elkaar snel op. Netflix maakte toen bekend dat het volgende seizoen van House of Cards, tevens het laatste zou zijn. Ook een film die Netflix met Spacey in de maak had, is van de baan.

Het goede nieuws is dat Netflix er het afgelopen kwartaal ruim 8,3 miljoen nieuwe klanten bij heeft gekregen. En dat zijn er een stuk meer dan analisten vooraf hadden voorspeld. Die rekenden op ongeveer 6,3 miljoen nieuwe abonnees. Netflix heeft nu wereldwijd 117,6 miljoen abonnees. De omzet steeg de afgelopen drie maanden met een derde naar bijna 3,3 miljard dollar. De nettowinst verdrievoudigde tot 185,5 miljoen dollar.

De toename van het aantal abonnees is voor een deel te verklaren door het grote succes van de sciencefiction-horrorserie Stranger Things. De serie, die inmiddels bezig is aan het tweede seizoen, gaat over een stadje waar mysterieuze zaken aan het licht komen na de verdwijning van een jongetje.

Het komende jaar heeft Netflix zo'n acht miljard dollar voor de productie van nieuwe series en films. Daar zitten ook steeds meer niet-Engelstalige producties bij. In november werd al aangekondigd dat Undercover de eerste Vlaams-Nederlandse productie wordt.

Lees ook:
Netflix krijgt steeds meer concurrentie
Dit zijn de 'kijkcijfers' van Netflix

Tags: kwartaalcijfers, miljoen, omzet, klanten, netflix, acteur, vlaams, serie, undercover, mededeling, wereldwijd, opspraak, kevin spacey, stranger things, house of cards, sekschandaal

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »