'De Curling Quiz is sluikreclame voor Olympische Spelen'

'De Curling Quiz is sluikreclame voor Olympische Spelen'
Tv-recensent noemt spelprogramma 'hysterische inhoudsloosheid'

Nieuws

Tv-recensent Arjen Fortuin vraagt zich in zijn column in het NRC af waarom De Curling Quiz wordt uitgezonden op NPO 1. "Hysterische inhoudsloosheid is niet heel uitzonderlijk op televisie, maar bij de publieke omroep is het al snel omstreden. Amusement is immers nadrukkelijk geen taak van de organisatie", schrijft Fortuin.

Arjen Fortuin beschrijft het programma als volgt: "De Curling Quiz (AVRO-TROS) wordt zondag op prime time uitgezonden op NPO 1. Twee teams met mensen die vaker op tv zijn, spelen curling en beantwoorden vragen. Dit met heel veel herrie, gespring en geschreeuw van deelnemers en publiek. Presentator Frans Bauer is nog de kalmste van het stel."

Fragment uit De Curling Quiz

Hoewel de deelnemers er niet veel van bakken, is commentator Evert ten Napel razend enthousiast tijdens de opnames. "Het getetter van de deelnemers wordt versterkt door Evert ‘toppie’ ten Napel, die hun curlingactiviteiten becommentarieert alsof het serieuze sportbeoefening is. Is dit tactiek, roept Ten Napel dan hoopvol bij wéér een hopeloze worp. Néé, dat is geen tactiek! Iedereen heeft allang gezien dat de spelers er geen hout van kunnen – wat het opgepompte commentaar over effect en de ‘allesbeslissende golden hammer’ alleen maar treuriger maakt. Een weekje curlingkamp voor de deelnemers kon er kennelijk niet vanaf. Het duurt eindeloos", aldus Fortuin.

Na het gesprek van NOS Studio Sport-presentatoren Henry Schut en Dione de Graaff in Jinek maandagavond, waarin werd vooruitgeblikt op de uitzendingen van de NOS tijdens de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, wist Fortuin waarom De Curling Quiz bestaat. "Het is reclame. Al dat geld moet terugverdiend worden en dat lukt niet als wij alleen naar een paar rondjes schaatsen kijken. Dus is het zaak om iedereen er zo vroeg mogelijk van te doordringen dat die Spelen eraan komen en dat die uit meer bestaan dan Sven Kramer en zijn kornuiten."

Arjen Fortuin

Daarbij verwijst Arjen Fortuin naar programma's als Bureau Korea en Andere Tijden Sport. "En we hebben dus De Curling Quiz, in de kennelijke hoop dat die er ons toe aanzet om wat meer van die krankzinnige hoeveelheid van 160 uur winterspelen te bekijken. (Toegegeven, een Biatlon Quiz met gewapende Bekende Nederlanders in het bos zou onverantwoord zijn geweest.) Uiteindelijk is dit wat de Publieke Omroep ons voorschotelt met De Curling Quiz: sluikreclame voor de overdaad aan eigen uitzendingen. Dat heeft maar één voordeel: de echte Olympische Spelen gaan enorm meevallen. Zeker het curling."

De Curling Quiz is elke zondag om 20.20 uur te zien op NPO 1.

Tags: sport, olympische spelen, andere tijden, schaatsen, omstreden, bekende nederlanders, sven kramer, presentator, televisie, reclame, andere tijden sport, winterspelen, omroep, publieke omroep, olympische winterspelen, npo, henry schut, curling, dione de graaff, column, quiz, nrc, studio sport, commentator, amusement, pyeongchang, commentaar, geld, Frans Bauer, publiek, evert ten napel, jinek, npo 1, avrotros, tv-recensie

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »