Documentaireserie volgt museumdirecteur Hermitage Amsterdam

Documentaireserie volgt museumdirecteur Hermitage Amsterdam
Hollandse meesters retour over wheelen en dealen

Kijktip

In de nieuwe documentairereeks Hollandse meesters retour wordt Cathelijne Broers gevolgd. Zij is directeur bij een museum zonder vaste collectie en zonder subsidie: Museum de Hermitage in Amsterdam, dependance van het wereldberoemde museum in Sint-Petersburg. Wheelen en dealen is voor Broers daarom aan de orde van de dag; met de Russen, maar ook met potentiele donateurs, sponsors, pers en samenwerkingspartners.

De documentairereeks volgt Broers in het jaar voorafgaand aan de tentoonstelling van de grootste verzameling schilderijen van Nederlandse 17e eeuwse kunstenaars. Na jaren vragen, smeken, bidden en lobbyen is het gelukt om deze schilderijen voor het eerst in 250 jaar weer even thuis te laten komen.

Hermitage Amsterdam

Museumdirecteur Cathelijne Broers reist regelmatig op en neer tussen Amsterdam en Sint-Petersburg. Daar, uit de Russische collectie, mag zij haar tentoonstellingen samenstellen. Haar boodschappenlijstjes zijn niet gering; Broers gaat voor de absolute topstukken. In een land waar alles anders gaat en waar regelmatig Russische beren op de weg verschijnen, weet zij met haar persoonlijkheid en kennis grote successen te boeken. In de documentairereeks zien we haar onderhandelen en overleggen met onder andere de directeur Mikhail Borisovich Piotrovsky, maar ook de conservator Irina Sokolova. Zijn zij te spreken over de plannen voor de tentoonstelling? Krijgt Broers al haar ambitieuze plannen er door en wat is daarvoor nodig?

Ook in Nederland moet het nodige gebeuren. Met slimme en inventieve persmomenten moeten Broers en haar team ervoor zorgen dat het publiek straks toestroomt. Ze heeft daarnaast nog veel grotere plannen voor haar tentoonstelling en zoekt daarvoor de samenwerking met andere grote musea in Nederland. Zijn ook zij bereid om topstukken voor deze bijzondere tentoonstelling uit te lenen? Hoe richt je een tentoonstelling met zoveel unieke topstukken eigenlijk in? Hollandse meesters retour geeft een bijzonder kijkje achter de schermen in de internationale museale wereld.

Hollandse meesters retour is vanaf dinsdag 13 februari vier weken lang om 20.45 uur te zien op NPO 2.

Tags: amsterdam, hermitage, schilderij, museum, nederland, pers, tentoonstelling, subsidie, sint petersburg, samenwerking, sponsor, achter de schermen, kunstenaar, npo, collectie, verzameling, donateur, publiek, de hermitage, lobbyen, npo 2, hollandse meesters

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »