Docuserie De Boerenrepubliek vanaf maandag te zien op NPO 2

Docuserie De Boerenrepubliek vanaf maandag te zien op NPO 2
De MKZ-crisis van toen en de protesten van nu

Kijktip :

De agrarische sector vormt een belangrijk onderdeel van Nederland, maar ze hebben veel tegenslagen moeten slikken. De documentaire De Boerenrepubliek reconstrueert niet alleen de MKZ-crisis, maar onderzoekt ook de boerenprotesten van nu.

De Boerenrepubliek gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Boosheid
De uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) is inmiddels twintig jaar geleden en de boeren zijn nog altijd volop in het nieuws. Ze staan regelmatig op de barricaden in Den Haag, maar om te begrijpen waar die boosheid vandaan komt is het nutting om in te zoomen op de Gelderse plaats Oene. Dat was de plek waar in 2001 de MKZ-crisis begon. De dierziekte sloeg toe op boerenbedrijven en veroorzaakte veel leed.

Preventief ruimen
Naast een economische strop van drie miljard euro werden er ook 270.000 - voornamelijk gezonde - dieren preventief geruimd. Een enorm drama, dat tot op de dag van vandaag het wantrouwen richting de overheid aanwakkert. Directbetrokkenen blikken terug op de MKZ-crisis. Ook onderzoekt De Boerenrepubliek hoe de boosheid en het wantrouwen van toen doorwerken in de huidige protesten.

De documentaireserie De Boerenrepubliek is vanaf maandag 22 maart wekelijks rond 20.25 uur te zien op NPO 2. Je kunt elke aflevering van De Boerenrepubliek terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Docuserie De Boerenrepubliek vanaf maandag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier