Maandag in Op1: Yosef Tekeste-Yemane en tienduizend anderen krijgen maar geen Nederlands paspoort

Maandag in Op1: Yosef Tekeste-Yemane en tienduizend anderen krijgen maar geen Nederlands paspoort
De gasten van maandag 29 maart

Kijktip :

Stel je voor, je woont al je hele leven lang in Nederland, maar je hebt nog geen Nederlands paspoort. Een gekke situatie zou je zeggen, maar het overkomt Yosef Tekeste-Yemane en tienduizenden anderen in Nederland. Vanavond vertelt hij erover bij Op1. Wie zijn er nog meer te gast?

Tekst gaat verder onder de video's.

De gasten in Op1 - maandag 29 maart

  • Meerdere kinderen werden op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem gedwongen voor hun seksuele geaardheid uit te komen tegenover hun ouders en medeleerlingen. Opiniemaker en brein achter het Instagram-account ‘Zeikschrift’ Madeleijn van den Nieuwenhuizen werd getipt over dit verhaal en ging op onderzoek uit. Ze sprak met Mace de With en Marijn Baggerman, die beiden problemen hebben ervaren op de school. Ze deden hun verhaal in NRC, wat tot Kamervragen en een onderzoek naar hun middelbare school leidde. Vanavond schuiven ze aan bij Op1
  • Het containerschip Ever Given is losgetrokken en zet koers naar Rotterdam. Nadat het schip ruim een week lang vast lag in het Suezkanaal, is het meerdere sleepboten gelukt om de Ever Given los te krijgen. Dat betekent dat honderden schepen die lagen te wachten weer door kunnen met hun route.Tjitte de Groot mag het enorme containerschip straks de haven van Rotterdam in begeleiden en vertelt vanavond bij Op1 hoe het nu verder gaat.
  • Ze wonen al hun hele leven in Nederland, betalen belasting en zijn aan het werk. Toch kunnen Yosef Tekeste-Yemane en tienduizend anderen, ondanks Kamervragen en een aangenomen motie, nog altijd geen Nederlands paspoort krijgen.Peter R. de Vries vindt het een blamage en afzwaaiend CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt het zelfs een herhaling van de toeslagenaffaire. Vanavond zijn ze met zijn drieën te gast bij Op1.
  • Yentl Schieman en Christine de Boer, oftewel Yentl en de Boer, zijn de opvolgers van Alex Klaasen. Zij winnen namelijk de Annie M.G. Schmidt-prijs met hun lied ‘Het is begonnen. Vanavond schuiven ze samen met Annie’s kleinzoon Jonathan van Duijn aan bij Op1.

Presentatie
Op1 wordt op maandag 22 maart gepresenteerd door Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand.

Op1 is elke werkdag rond 22.20 uur te zien op NPO 1. Je kunt de beste fragmenten en alle uitzendingen van Op1 terugkijken bij Gids.tv.



Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV