Nieuw programma Roofkunst met Erik Dijkstra start vrijdag op NPO 2

Nieuw programma Roofkunst met Erik Dijkstra start vrijdag op NPO 2
Wordt kunst wel op de juiste plek geëxposeerd?

Kijktip :

Vanaf vrijdag 16 april is presentator Erik Dijkstra op NPO 2 te zien met het nieuwe programma Roofkunst. Hierin onderzoekt hij de herkomst van museale topstukken en stelt hij de vraag of deze wel op de juiste plek geëxposeerd worden.

Roofkunst gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Koloniale overheersing
Honderden jaren was er sprake van Europese koloniale overheersing. In die periode werden kunstvoorwerpen als roofbuit meegenomen of - vaak onder dwang - 'geschonken' aan de machtige bezetter. Past het in ons huidige tijdsgewricht nog wel om die stukken tentoon te stellen? In het najaar van 2020 adviseerde de Raad van Cultuur bovendien dat geroofde kunst terug moet. Maar wie is de rechtmatige eigenaar van dit soort werken?

Kanon van Kandy
In elke aflevering staat één kunstwerk centraal, waarvan Dijkstra de herkomst ontdekt. Ook reist hij naar het land van herkomst voor gesprekken met deskundigen en mensen op straat. In de eerste aflevering is dat het Kanon van Kandy, dat tijdens een oorlog in Sri Lanka door Nederland is buitgemaakt en te zien is in het Rijksmuseum. Hoewel het kanon onder dubieuze omstandigheden werd meegenomen, wordt het al snel tot een origineel Nederlands erfstuk verklaard.

Het nieuwe programma Roofkunst is vanaf vrijdag 16 april wekelijks om 22.20 uur te zien op NPO 2. Je kunt alle afleveringen van Roofkunst terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Nieuw programma Roofkunst met Erik Dijkstra start vrijdag op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV