Wanneer is het olympische langlaufen op tv?

Wanneer is het olympische langlaufen op tv?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het langlaufen vind je hier.

De NOS en Eurosport zenden de Olympische Spelen elke dag live uit en zullen ook bij het langlaufen aanwezig zijn. Eurosport heeft een dagelijks schakelprogramma op tv, waarin alle hoogtepunten van het langlaufen langskomen. Op NPO 1 is één sport tegelijk te zien, maar zijn er wel twee keer per dag uitgebreide samenvattingen van de overige sporten.

Langlaufen is simpel gezegd skiën zonder berg. Het is een loodzware sport met gemiddelde snelheden van zo'n 25 kilometer per uur. Deelnemers leggen een bepaalde afstand af, waarbij ze zichzelf vooruit helpen met skistokken. Dat doen ze in ofwel de klassieke stijl, met de ski's evenwijdig aan elkaar, ofwel in de vrije stijl, waarbij er een soort schaatsbeweging gemaakt wordt.

Er zijn twaalf verschillende disciplines, gelijk verdeeld over de mannen en de vrouwen. Bij elke race is vastgesteld welke techniek gebruikt dient te worden. De estafette bestaat uit eerste twee rondes in de klassieke stijl en de laatste twee rondes in de vrije stijl. Bij de skiathlon leggen de deelnemers de eerste helft van het parcours in de klassieke stijl af en het tweede deel gaat in de vrije stijl.

Johannes Høsflot Klæbo finisht

De Scandinavische landen zijn altijd sterk bij de langlaufwedstrijden op de Olympische Spelen. Noorwegen is historisch gezien het sterkste langlaufland en ook dit jaar brengen zij favorieten, zoals Martin Johnsrud Sundby en de jonge Johannes Høsflot Klæbo, die veel indruk maakt in de lopende wereldbeker. Concurrentie komt van de Zwitser Dario Cologna, die vier jaar geleden twee keer goud won, en Maurice Manificat uit Frankrijk.

Bij de vrouwen heerste vier jaar geleden Noorwegen, dat vier van de zes gouden plakken pakte. Marit Bjørgen, de succesvolste vrouwelijke winterolympiër ooit, won er daar drie van en zij hoort ook nu tot de topfavorieten. Andere kanshebbers zijn Bjørgens landgenote Heidi Weng en de Zweedse Charlotte Kalla.

In Pyeongchang is het langlaufen meestal tegen het eind van de middag, wat betekent dat wij het hier in Nederland 's ochtends kunnen volgen. De NOS en Eurosport hebben de rechten om het op tv te laten zien en daarnaast is alles uiteraard live te volgen op de livestream van Eurosport.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • 30 km skiathlon (zondag 11 februari, 7:15 uur)
  • Individuele sprint, klassieke stijl (dinsdag 13 februari, 9:30 uur)
  • 15 km vrije stijl (vrijdag 16 februari, 7:00 uur)
  • 4 x 10 km estafette (zondag 18 februari, 7:15 uur)
  • Teamsprint, vrije stijl (woensdag 21 februari, 9:00 uur)
  • 50 km massastart, klassieke stijl (zaterdag 24 februari, 5:30 uur)

 • Vrouwen
  • 15 km skiathlon (zaterdag 10 februari, 8:15 uur)
  • Individuele sprint, klassieke stijl (dinsdag 13 februari, 9:30 uur)
  • 10 km vrije stijl (donderdag 15 februari, 7:30 uur)
  • 4 x 5 km estafette (zaterdag 17 februari, 10:30 uur)
  • Teamsprint, vrije stijl (woensdag 21 februari, 9:00 uur)
  • 30 km massastart, vrije stijl (zondag 25 februari, 7:15 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, frankrijk, sport, skiën, noorwegen, nederland, goud, live, olympische spelen, sporten, race, estafette, overige sporten, npo, wereldbeker, langlaufen, sprint, hoogtepunten, massastart, deelnemers, pyeongchang, parcours, teamsprint, eurosport, livestream, samenvattingen, bjorgen, npo 1

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »