Wanneer zijn de uitzendingen van curling op de Olympische Spelen?

Wanneer zijn de uitzendingen van curling op de Olympische Spelen?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het curling vind je hier.

Curling is de enige sport die elke dag van de Olympische Spelen beoefend wordt en dus de enige die iedere dag te zien zal zijn op tv. Op Eurosport is dagelijks een schakelprogramma te zien met alle hoogtepunten van alle olympische sporten. Bij de NOS is elke dag één sport live te zien, de rest komt twee keer per dag langs in uitgebreide samenvattingen.

Curling is een bijzondere sport. Door de merkwaardige ovalen stenen en het drukke geveeg met de bezems oogt het wat vreemd, maar er is veel precisie en tactisch vernuft voor nodig. Teams gooien ieder acht stenen richting het zogeheten huis aan het eind van de baan. Bij het loslaten van de steen krijgt deze een kleine draai mee, vandaar de naam 'curling'. Voor elke steen die dichterbij het middelpunt ligt dan de stenen van de tegenstander, wordt een punt verdiend. In elk end kan dus maar één team punten scoren. Als de steen losgelaten is, vegen twee leden van het team met speciale bezems het ijs vlak voor de steen om de baan van de steen te beïnvloeden of te verlengen. Na tien ends is de wedstrijd afgelopen. Er is een apart toernooi voor de mannen en één voor de vrouwen, met eerst een groepsfase, waarna de beste vier doorgaan naar de halve finales. Nieuw dit jaar is het gemenddubbeltoernooi, waaraan landen meedoen in teams van één man en één vrouw.

De Nederlandse curlingmannen in actie

In 1998 was curling voor het eerst een officiële olympische sport en sindsdien heeft Canada zowel bij zowel de mannen als de vrouwen elke keer een medaille gewonnen. Vier jaar geleden was het twee keer goud en ook nu zijn zij de grote favoriet, onder leiding van Kevin Koe en Rachel Homan. Ook de Scandinavische landen en Zwitserland maken kans op edelmetaal. Houd vooral ook een half oog gericht op het Noorse mannenteam, die er een gewoonte van hebben gemaakt om opvallende broeken te dragen. Het Nederlandse curling zit in de lift, maar de heren wisten zich net niet te plaatsen voor de Spelen.

Mocht het curling niet uitgezonden worden bij Eurosport en de NOS, dan kun je altijd alles live volgen op de livestream van Eurosport. De aanvangstijden van de groepswedstrijden variëren tussen 1:00 uur 's nachts en 12:00 uur 's middags.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • Groepsfase (woensdag 14 februari t/m woensdag 21 februari)
  • Halve finales (donderdag 22 februari, 12:05 uur)
  • Derde/vierde plaats (vrijdag 23 februari, 7:35 uur)
  • Finale (zaterdag 24 februari, 7:35 uur)

 • Vrouwen
  • Groepsfase (woensdag 14 februari t/m woensdag 21 februari)
  • Halve finales (vrijdag 23 februari, 12:05 uur)
  • Derde/vierde plaats (zaterdag 24 februari, 12:05 uur)
  • Finale (zondag 25 februari, 01:05 uur)

 • Gemengddubbel
  • Groepsfase (donderdag 8 februari t/m zondag 11 februari)
  • Halve finales (maandag 12 februari, 01:05 uur en 12:05 uur)
  • Derde/vierde plaats (dinsdag 13 februari, 01:05 uur)
  • Finale (dinsdag 13 februari, 12:05 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, sport, wedstrijd, internet, goud, live, olympische spelen, canada, vrouw, sporten, favoriet, finale, medaille, zwitserland, toernooi, curling, scoren, tegenstander, deelnemers, pyeongchang, vegen, eurosport, ijs, livestream, teams, curlingmannen

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »