Recensie: controversiële oorlogsfilm De Oost met Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier

Recensie: controversiële oorlogsfilm De Oost met Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier
Een verborgen donkere bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis

Film :

Vanaf 13 mei staat de film De Oost op Amazon Prime. Regisseur Jim Taihuttu (bekend van de geprezen films Rabat en Wolf) had zeven jaar research nodig om dit project van de grond te krijgen. Inspiratie vond hij bij zijn overgrootvader, die vocht in deze oorlog - die eigenlijk alleen maar verliezers kent. Lees hier de filmrecensie van De Oost.

Gids.tv bekijkt als eerste alle nieuwe films en series in de bioscoop en on-demand. Lees hier al onze film- en serierecensies.

Hollandse Apocalypse Now
Het verhaal begint in 1946. Een Nederlandse soldaat, Johan genaamd, wordt samen met honderdduizend anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Gaandeweg raakt Johan in de ban van Raymond Westerling, een charismatische legerkapitein. Wanneer de oorlog opeens escaleert en Westerling het verzet van de bevolking steeds genadelozer neerslaat, wordt de dunne lijn tussen goed en kwaad voor Johan steeds vager.

Marwan Kenzari en Martijn Lakemeier in de oorlogsfilm 'De Oost'

Beoordeling van Gids.tv: ★★★½
De Oost gaat over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd tussen 1945 en 1949, een zeer beladen hoofdstuk uit onze vaderlandse geschiedenis. Een verborgen geschiedenisles met duizenden doden tot gevolg. Oorlogwinter-acteur Martijn Lakemeier en ook Jonas Smulders, in een bijrol, zijn indrukwekkend in deze oorlogsfilm. Marwan Kenzari (ooit nog gezellig in de film Hartenstraat) laat een héél andere kant van zijn acteertalent zien in de rol van de meedogenloze Raymond Westerling, alias 'De Turk'. Klein puntje van kritiek: de dialogen zijn soms wat kort en het verhaal springt bij vlagen wat van de hak op de tak. Een harde, verdrietige en wrede film, deels gefictionaliseerd (vooral in de slotakte), maar die slaat letterlijk en figuurlijk wel in als een bom. Drieënhalve ster.

Cast
Naast Martijn Lakemeier (Oorlogwinter) en Marwan Kenzari (The Angel) zijn ook Huub Smit (Riphagen) en Jonas Smulders (Paradise Drifters) in deze film te zien. Deze productie is geregisseerd door Jim Taihuttu (Rabat).

Vanaf 13 mei 2021 is de film De Oost te streamen op Prime Video. Genre: Oorlog, Thriller, Drama. Tijdsduur: 150 minuten. IMDb-score: 7,4.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV