Docu Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet dinsdag te zien op NPO 2

Docu Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet dinsdag te zien op NPO 2
Belangrijke vrouw raakte in de vergetelheid

Kijktip :

Dindagavond (4 mei) zendt NPO 2 na de Dodenherdenking een documentaire uit over Jacoba van Tongeren. Deze belangrijke verzetsvrouw raakte na de Tweede Wereldoorlog in de vergetelheid. Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet vertelt haar verhaal.

Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet gemist? Kijk de hele documentaire terug via Gids.tv.

Groep 2000
Van Tongeren liet unieke memoires na over haar werk als leider van de Amsterdamse verzetsorganisatie Groep 2000. Deze hielp duizenden mensen aan onderduikadressen, persoonsbewijzen en voedselbonnen. Op deze manier werden talloze levens gered. Na de oorlog verbaasde prins Bernhard zich over hetgeen Van Tongeren als vrouw teweeg had gebracht in de door mannen gedomineerde verzetswereld.

Generaal
Bernhard zei over Van Tongeren: "Aan u is een generaal verloren gegaan." Paul van Tongeren, de neef van Jacoba, haalde het verhaal over zijn tante uit de vergetelheid. In deze documentaire wordt ze met interviews en dagboekfragmenten tot leven gebracht. Actrice Marieke Heebink draagt de stukken uit haar dagboek voor en daarmee wordt een portret geschetst van een bijzondere verzetsvrouw.

De documentaire Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet is op dinsdag 4 mei om 20.30 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de docu Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet terugkijken bij Gids.tv.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Docu Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet dinsdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV