Oorlogsdocumentaire De lijst van Mengelberg dinsdag te zien op NPO 2

Oorlogsdocumentaire De lijst van Mengelberg dinsdag te zien op NPO 2
Dirigent zwaar gestraft voor nazisympathieën

Kijktip :

Dinsdagavond (4 mei) zendt NPO 2 op de late avond de documentaire De lijst van Mengelberg uit. De film vertelt het verhaal van Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaar gestraft werd voor zijn nazisympathieën; hij werd gezien als collaborateur en landverrader.

De lijst van Mengelberg gemist? Kijk elke aflevering terug via Gids.tv.

Held
Na nieuw onderzoek blijkt Mengelberg echter óók een held te zijn, die actief betrokken was bij het redden van tientallen joden. De wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog vele brieven aan de nazi's in Nederland, waarin hij pleitte voor het niet op transport zetten van joden. Hij heeft zich voor zeker 48 mensen ingezet, van wie er 34 de oorlog hebben overleefd.

Nazikranten
Mengelberg is echter een lastig geval, want de documentaire laat er ook geen misverstand over bestaan dat de dirigent wel degelijk nazisympathieën had. Zo vinden regisseur Jaap van Eyck en biograaf Frits Zwart in Mengelbergs buitenhuis in Zwitserland stapels nazikranten. Toch laat de film ook zien dat het verhaal van deze man ook een hele andere kant heeft.

De documentaire De lijst van Mengelberg is op dinsdag 4 mei om 22.45 uur te zien op NPO 2. Je kunt daarna de docu De lijst van Mengelberg terugkijken bij Gids.tv.


Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Oorlogsdocumentaire De lijst van Mengelberg dinsdag te zien op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier