Nederlands oorlogsdrama Bankier van het verzet dinsdag te zien op NPO 1

Nederlands oorlogsdrama Bankier van het verzet dinsdag te zien op NPO 1
Ook te streamen via Netflix en Pathé Thuis

Kijktip :

De Tweede Wereldoorlog heeft flinke sporen nagelaten in Nederland, maar ook tijdens de oorlog gebeurde er zó veel dat je wel duizend films kan maken. In 2018 verscheen Bankier van het verzet, dat een bijzonder en intrigerend verhaal vertelt over twee bankierende broers. De film is dinsdag na de Dodenherdenking te zien op NPO 1 en je kunt Bankier van het verzet streamen via onder meer Netflix en Pathé Thuis.

Het verhaal
Als bankier Walraven van Hall in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet. Samen met broer Gijs bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse bank uit gesluisd. Het is echter ook een levensgevaarlijke operatie.

Beoordeling Gids.tv: ★★★½
Hoewel Bankier op het verzet vooral door historici fel bekritiseerd werd vanwege een stortvloed aan historische onjuistheden, waren de critici redelijk te spreken over de film. Hij werd op het Nederlands Filmfestival zelfs bekroond met vijf Gouden Kalveren: Beste Film, Beste Acteur (Jacob Derwig), Beste Vrouwelijke Bijrol (Fockeline Ouwerkerk), Beste Production Design en de Publieksprijs. Daarnaast kreeg de film nóg zeven nominaties. Ook het publiek stroomde massaal toe en de film geldt nu al als een moderne klassieker.

Bankier van het verzet (2018) wordt beoordeeld met een 6,9 op IMDb en is op dinsdag 4 mei om 21.05 uur te zien op NPO 1. Genre: drama, oorlog. Speelduur: 123 minuten.


Jouw mening
Geef hieronder je commentaar op Nederlands oorlogsdrama Bankier van het verzet dinsdag te zien op NPO 1 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV