Vanavond op tv: Dodenherdenking 2021, nieuw seizoen Vier handen op één buik

Vanavond op tv: Dodenherdenking 2021, nieuw seizoen Vier handen op één buik
De tv-tips van Gids.tv voor dinsdag 4 mei

Kijktip :

Het is vandaag dinsdag 4 mei en dat betekent dat we vanavond om acht uur twee minuten stil zijn vanwege de Dodenherdenking. Verder onder de start van het nieuwe seizoen van Vier handen op één buik. Dit zijn de tv-tips van Gids.tv voor dinsdag 4 mei.

Gids.tv brengt je elke dag op de hoogte van het beste dat de aankomende tv-avond te bieden heeft.

Live: Dodenherdenking 2021

NPO 1
18:45 uur

Liveverslag van de dodenherdenking in de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, waar het om 20:00 uur net als in de rest van Nederland twee minuten stil is. Online kun je kijken via de Gids.tv-livestream. Na een bijeenkomst in de Nieuwe Kerk leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. André van Duin houdt een toespraak.

Docu: Jacoba van Tongeren, generaal van het verzet

NPO 2
20:30 uur

Documentaire over een belangrijke verzetsvrouw, die na de oorlog in de vergetelheid raakte. Jacoba van Tongeren liet unieke memoires achter over haar werk als leider van de Amsterdamse verzetsgroep Groep 2000. Groep 2000 hielp duizenden mensen aan onderduikadressen, persoonsbewijzen en voedselbonnen en redde zo talloze levens. Jacoba's neef Paul van Tongeren haalde het verhaal over zijn tante uit de vergetelheid en in de documentaire wordt Jacoba met interviews en dagboekfragmenten tot leven gebracht.

Live: Manchester City - Paris Saint-Germain

SBS 6
20:55 uur

Voorbeschouwing en om 21:00 uur live verslag van Manchester City - Paris Saint-Germain in de halve finale van de Champions League. De heenwedstrijd in Parijs eindigde afgelopen week in 1-2. De Engelsen beginnen dus met een voorsprong aan de tweede halve finale. Nog nooit haalde Manchester City de finale van de Champions League. Vorig seizoen was PSG verliezend finalist in de eindstrijd tegen Bayern München.

Docu: Etty Hillesum

NPO 2
21:05 uur

Documentairemaker Mélinde Kassens volgt schrijver Judith Koelemeijer, die werkt aan een biografie over het leven van de Etty Hillesum, die in de jaren 80 bekendheid kreeg door de publicatie van haar oorlogsdagboeken. In de documentaire Etty Hillesum is te zien hoe Judith in binnen- en buitenland in archieven op zoek gaat naar informatie over het leven van Etty, over haar moeder, haar minnaar Julius Spier en haar tijd in Auschwitz.

Terug: Vier handen op één buik

NPO 3
21:35 uur

In het nieuwe seizoen van Vier handen op één buik krijgen aanstaande moeders weer hulp van bekende moeders tijdens de voorbereiding op de komst van hun kindje. In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is te zien dat de 20-jarige Mandy (20) voor de tweede keer zwanger is van haar vriend Donny. Ze verloor haar kindje tijdens de eerste (ongeplande) zwangerschap. Een verdrietige periode, waarna het stel besluit om nu gepland voor een kindje te gaan.

Nieuw: Mommies in Class

NPO 3
22:25 uur

In het nieuwe programma Mommies in Class proberen tien jonge moeders voor het eerst in hun leven een diploma te halen. Met de juiste begeleiding durven ze weer te geloven in de toekomst. De moeders starten samen in de jonge moedersklas op het Zadkine Startcollege in Rotterdam. In de eerste aflevering ontmoeten de jonge moeders hun mentor Esther, die hen dit schooljaar intensief zal begeleiden.

Docu: De lijst van Mengelberg

NPO 2
22:45 uur

De documentaire De lijst van Mengelberg gaat over Concertgebouw-dirigent Willem Mengelberg, die na de Tweede Wereldoorlog zwaar werd gestraft voor zijn nazisympathieën. Hij werd weggezet als collaborateur en landverrader. Na nieuw onderzoek blijkt echter dat hij actief betrokken is geweest bij het redden van tientallen joden. De wereldberoemde dirigent schreef in de eerste jaren van de oorlog tientallen brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om joden niet op transport te zetten.

Muziek: Vuur van de vrijheid

NPO 1
23:05 uur

Ook dit jaar brengen op 4 mei bekender zangers en acteurs in het Internationaal Theater Amsterdam een programma rondom het thema oorlog en 4 mei. Winfried Baijens presenteert de muziekspecial Vuur van de vrijheid. Oud-D66-voorman Jan Terlouw (89) en zanger Huub van der Lubbe van De Dijk openen de avond. Onder de artiesten zijn Wende Snijders en Froukje, die een speciaal lied voor deze avond schreef.

Actuele video's

Meer actuele video's

Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws

Aanraders Op TV