Prachtige Poolse film Ida zie je zaterdag 8 mei op NPO 2

Prachtige Poolse film Ida zie je zaterdag 8 mei op NPO 2
Ook te streamen via iTunes

Kijktip :

De Poolse regisseur Pawel Pawlikowski is al sinds de jaren tachtig actief, maar het afgelopen decennium kreeg hij pas wereldwijd succes met twee prachtige films. In 2018 gooide hij hoge ogen met Cold War, maar ook in 2013 was het al raak met het prachtige Ida. Deze film is zaterdag te zien op NPO 2 en je kunt Ida streamen via iTunes.

Het verhaal
Polen, 1962. Anna staat op het punt om haar geloften af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd opgenomen als wees. Maar alles verandert wanneer blijkt dat ze nog familie heeft: Wanda, de zus van haar moeder. Voordat ze haar geloften kan afleggen, begint ze samen met Wanda een zoektocht naar haar verleden. Anna ontdekt dat ze van Joodse afkomst is en dat haar echte naam Ida luidt. Ze wordt geconfronteerd met de grimmige waarheid over haar familie en hun ontberingen tijdens de nazibezetting van Polen. Ida staat voor een moeilijke beslissing: teruggaan naar het klooster of een nieuwe weg inslaan?

Beoordeling Gids.tv: ★★★★
Nee, Ida is niet ieders favoriete kostje. De film kabbelt traag voort en leunt vooral op de veelzeggende stiltes die het hoofdpersonage laat vallen. Dat neemt niet weg dat Agata Trzebuchowska en Agata Kulesza waanzinnig mooie hoofdrollen neerzetten, een waar kunststukje van subtiel acteerwerk. Enkele schokkende scènes hakken er daardoor nóg meer in. Pawlikowski maakt ook, net als in Cold War, gebruik van prachtig zwart-wit camerawerk. Het leverde de film, naast een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film, ook een nominatie voor de cinematografie op.

Ida (2013) wordt beoordeeld met een 7,4 op IMDb en is op zaterdag 8 mei om 23.55 uur te zien op NPO 2. Genre: drama. Speelduur: 82 minuten.


Commentaar
Geef hieronder je commentaar op Prachtige Poolse film Ida zie je zaterdag 8 mei op NPO 2 of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

De nieuwe app van Gids.tv is beschikbaar! Download hem hier