Deze vier factoren maken De Luizenmoeder een succes

Deze vier factoren maken De Luizenmoeder een succes
Bedenker verklaart populariteit

Nieuws :

De Nederlandse comedyserie De Luizenmoeder is de afgelopen weken uitgegroeid tot een enorm kijkcijfersucces. Afgelopen zondag keken er 2,4 miljoen mensen naar de derde aflevering. In het AD vertelt bedenker, producent en regisseur Jan Albert de Weerd over de vier succesfactoren van de serie.

1. Herkenbaarheid
Het schoolplein en de school zijn voor iedereen bekend. Iedereen is er wel geweest, als ouder of als kind. "Het is klein menselijk leed in een minimaatschappij die school heet. Een afspiegeling van de wereld op dit moment. Als je Nederland verkleint en wilt representeren dan kom je op het schoolplein uit", aldus producent en regisseur Jan Albert de Weerd. "We hebben expres voor groep 3 gekozen, want daar zijn ouders leeuwen en leeuwinnen als het gaat om het belang van hun kind. Daar heeft de school de meeste problemen met de ouders. Het mooiste aan de serie: situaties komen soms uit het eigen verleden. Geloof me, de participizza-avond is écht gebeurd. De Luizenmoeder is een feest der herkenning."

2. Politiek incorrect
De Luizenmoeder bevat pijnlijke, harde grappen. "Ach, wat is politiek incorrect?" vraagt De Weerd. "Wij verbaliseren gewoon wat Nederland denkt. Wat we niet gedaan hebben, is deze serie positioneren in Amsterdam. We hebben goed gekeken naar een groot deel van Nederland. Hoe mensen denken en praten in een klein, middelgroot dorpje of stad. We hebben zo min mogelijk grenzen gesteld, maar het is intelligente humor, vind ik. Er wordt niet zomaar iets geroepen, want deze mensen zíjn er. Zonder dat ze bewust discrimineren of grof worden. En omdat ze het beste met je voor hebben, kunnen ze dit ook zeggen."

3. Absurde humor
De Weerd benadrukt in het AD dat de harde en absurde humor allemaal is gebaseerd op de waarheid. Van het uitgebreid zwaaien tot de groepsapp voor traktaties en de participizza-avond. "Met Ilse (Warringa, red.) en Diederik (Ebbinge, red.) heb je twee mensen met een geweldig gevoel voor humor. Vanuit die situaties hebben zij scènes naar een hoger niveau getild. Daarom heeft het zo lang geduurd voordat het op de buis kwam. Het móest goed zijn. De Luizenmoeder, dat is de waarheid, maar dan uitvergroot en met een twist. In aflevering vier hebben we de 10-minutengesprekken. Daarna krijg je nog Winterklaas, de neef van. Let op: dat gaat door het dak. Dat veel kijkers de serie hebben omarmd, is eigenlijk al absurd. Dat maak je maar één keer in je leven mee."

Bianca Krijgsman als hulpouder Nancy

4. De cast
De acteurs maken de serie ook tot een groot succes. De karakters zitten als gegoten. Ilse Warringa als Juf Ank, Diederik Ebbinge als directeur Anton, Jennifer Hoffman als nieuwe moeder Hannah en Bianca Krijgsman als hulpouder Nancy. "We wilden de cast in eigen hand houden. Hebben geen bureau ingeschakeld voor de karakters en ouders, alleen voor de kinderen. Personages moesten gaan leven. Dan moet je uitkijken dat ze te plat en vlak zijn, of dat je niet grappig gaat dóen. Nou, dat kun wel overlaten aan Ilse en Diederik", zegt de Weerd tegen het AD.

Jennifer Hoffman is volgens hem de ideale hoofdrolspeelster om als kijker samen naar de gekte in en rond de school te kijken. "De gedroomde kijkersogen, een sympathieke vrouw met wie je graag naar de gekte om haar heen kijkt." En Juf Ank? Dat moest Ilse Warringa worden. "Dat vond ik meteen. Ze is scherp, grappig, ze speelt fenomenaal."

De Luizenmoeder is iedere zondag om 20.25 uur te zien op NPO 3. Uitzending gemist? Bekijk De Luizenmoeder online terug.

Praat mee
Geef hieronder je commentaar op Deze vier factoren maken De Luizenmoeder een succes of klik hier als je dit een leuk artikel vindt:


Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV

Wij zijn genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons om deze prijs te winnen? Klik hier om te stemmen