Maandag in Op1: Arnon Grunberg reikte vandaag Holocaust Literatuurprijs uit

Maandag in Op1: Arnon Grunberg reikte vandaag Holocaust Literatuurprijs uit
De gasten van maandag 10 mei

Kijktip :

Wie zijn er nog meer te gast?

Tekst gaat verder onder de video's.

De gasten in Op1 - maandag 10 mei

  • Geen autobiografie, maar een terugblik op zijn veelbewogen jeugd en indrukwekkende carrière. Dat is het nieuwe boek ‘Heimwee naar morgen’ van cabaretier Paul van Vliet. In de bundel vol intieme verhalen vertelt hij over zijn herinneringen aan de oorlog en internationale avonturen. Vanavond bij Op1 vertelt Van Vliet alles over de autobiografie die geen autobiografie mocht worden.

  • Arnon Grunberg is een van de mensen die een schadevergoeding kreeg van de Nederlandse Spoorwegen voor hun rol tijdens de oorlog. Zijn inmiddels overleden moeder en haar ouders werden in 1944 met de trein vervoerd naar Theresienstadt, en vandaar naar Auschwitz. Hij besloot met het geld de Holocaust Literatuurprijs op te richten, een prijs bedoeld voor het beste verhaal waarin de genocide door de nazi’s een rol speelt. Vandaag reikt hij de prijs voor het eerst uit en is hij samen met de winnaar te gast bij Op1.

  • Het is een jaar geleden dat zes surfers en zwemmers vermist raakten in de metershoge golven voor de kust van Scheveningen. Een gigantische reddingsactie volgde, maar slechts een van hen overleefde de ramp. Reddingswerker Brend van den Berg was de persoon die die ene overlevende bij de kladden wist te pakken. Collega Arie Verbaan is al 48 jaar actief voor de KNRM en maakte in al die jaren nooit zo’n heftige actie mee. Vanavond zijn ze samen te gast bij Op1 en blikken ze terug op die donkere dag in mei, die diepe sporen achterliet bij iedereen die betrokken was.

  • Mark Rutte heeft ‘radicale ideeën’ om de bestuurscultuur in Nederland te veranderen. Maar wat houdt dat precies in? Daarover geeft de VVD-leider vanavond bij Nieuwsuur dan eindelijk uitleg. Is dit interview de belangrijke stap die de formatie nodig heeft? Direct na Nieuwsuur bespreken we Ruttes plannen met Felix Rottenberg, voormalig CDA-kamerlid, Madeleine van Toorenburg en Kamerlid van BIJ1, Sylvana Simons, die het interview vanmiddag nog probeerde te voorkomen.

Presentatie
Op1 wordt op maandag 10 mei gepresenteerd door Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand.

Op1 is elke werkdag rond 22.20 uur te zien op NPO 1. Je kunt de beste fragmenten en alle uitzendingen van Op1 terugkijken bij Gids.tv.Actueel TV-nieuws

Meer actueel TV-nieuws »


Aanraders Op TV