Wanneer is freestyleskiën te zien op de Olympische Spelen?

Wanneer is freestyleskiën te zien op de Olympische Spelen?
Alles over PyeongChang 2018

Sport

In de aanloop naar de Olympische Spelen brengt Gids.tv je alles wat je moet weten over de sporten waarin gestreden wordt in Pyeongchang. De regels, onderdelen, Nederlandse deelnemers, favorieten en natuurlijk de uitzendtijden van het freestyleskiën vind je hier.

Eurosport en de NOS doen live verslag van de Winterspelen en zullen ook het frestyleskiën aan bod laten komen. In het schakelprogramma van Eurosport komen alle letterlijke hoogtepunten langs. Op NPO 1 is één sport tegelijk live te volgen, de rest is twee keer per dag in ruime samenvattingen op tv. Op de Eurosport Player kan de kijker zelf kiezen op welke actie uit Pyeongchang hij of zij zich wil richten.

Freestyleskiën is de verzamelnaam voor vijf skidisciplines op de Olympische Spelen: aerials, halfpipe, moguls, skicross en slopestyle. In elke discipline is er een mannen- en een vrouwentoernooi. De onderdelen verschillen onderling sterk, maar zijn stuk voor stuk spectaculair. Bij de aerials springen de skiërs van een schans af, waarna ze acrobatische toeren uithalen in de lucht. In de halfpipe skiën deelnemers de halfpipe van kant naar kant naar beneden, waarze ze onderweg indrukwekkende luchtsprongen met trucs maken. De moguls zijn korte afdalingen waarbij de deelnemers zich langs hobbels in het parcours moeten manoevreren. Tussendoor maken ze ook twee sprongen. Hoewel de race geklokt wordt, is de tijd niet doorslaggevend; de jury let ook op de sprongen en skitechniek.

De skicross is de enige discipline in het freestyleskiën waarbij de snelste tijd de winnaar bepaalt in plaats van de hoogste score. Vier skiërs leggen een parcours af dat lijkt op dat van een motorcross, met sprongen, scherpe bochten en andere obstakels. Het slopestyleskiën bestaat uit een gevarieerde baan met drie schansen en drie railingen, waar de deelnemers hun sprongen en trucs op laten zien.

Skicross in Sotsji

Canada en de Verenigde Staten zijn de succelsvolste landen op dit olympische onderdeel. Vier jaar geleden wonnen zijn gezamenlijk zestien van de dertig medailles, waarvan zeven gouden. Dit jaar zijn er echter genoeg uitdagers, zoals op de skicross de Zweedse Sandra Näslund en de Fransman Jean-Frédéric Chapuis, die in Sotsji goud pakte. Bij de aerials zijn de Chinezen in opkomst; Qi Guangpu eindigde de afgelopen vier WK's telkens in de top twee. Hij zal het onder andere opnemen tegen regerend olympisch kampioen Anton Koesjnir. In de halfpipe zijn de favorietenrollen bij de mannen voor Amerikanen als Aaron Blunck en Dennis Wise (vier jaar geleden winnaar van goud) en bij de vrouwen voor de Canadese Cassie Sharpe en de inmiddels 33-jarige Marie Martinod uit Frankrijk.

Hieronder de dagen en tijdstippen van het freestyleskiën. Liefhebbers zullen hun wekkers soms moeten zetten. Let op, voor de skicross heeft Eurosport de exclusieve uitzendrechten. Die races zullen dus niet live bij de NOS te zien zijn, maar alleen op het tv-kanaal en de livestream van Eurosport.

Programma (alle tijden Nederlandse tijden)

 • Mannen
  • Moguls (kwalificaties vrijdag 9 februari om 02:00 uur, finale maandag 12 februari om 11:30 uur)
  • Aerials (kwalificaties zaterdag 17 februari om 12:00 uur, finales zondag 18 februari om 12:00 uur)
  • Slopestyle (zondag 18 februari, 02:00 uur)
  • Halfpipe (kwalificaties dinsdag 20 februari om 02:30 uur, finale donderdag 22 februari om 03:30 uur)
  • Skicross (woensdag 21 februari, 03:30 uur)

 • Vrouwen
  • Moguls (kwalificaties vrijdag 9 februari om 02:00, finale zondag 11 februari om 11:30 uur)
  • Aerials (kwalificaties donderdag 15 februari om 12:00 uur, finales vrijdag 16 februari om 12:00 uur)
  • Slopestyle (zaterdag 17 februari, 02:00 uur)
  • Halfpipe (kwalificaties maandag 19 februari om 02:00 uur, finale dinsdag 20 februari om 02:30 uur)
  • Skicross (vrijdag 23 februari, 03:30 uur)

De Olympische Spelen zijn vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari elke dag live te zien bij de NOS en op Eurosport. Lees alle informatie over de live-uitzendingen in de Olympische Spelen-special van Gids.tv.

Tags: vrouwen, sport, skiën, verenigde staten, goud, live, olympische spelen, canada, kampioen, sporten, race, finale, chinezen, jury, sotsji, winterspelen, winnaar, motorcross, medailles, halfpipe, npo, trucs, skicross, skiërs, slopestyle, schansen, races, hoogtepunten, spectaculair, springen, pyeongchang, schans, parcours, eurosport, livestream, samenvattingen, discipline, npo 1, eurosport player

ACTUELE VIDEO'S Meer video's »


ACTUEEL TV-NIEUWS Meer tv-nieuws »